logistiek met meerwaarde voor stad en land
programma

Cast atelier Logistiek landschap

Cast atelier Logistiek landschap

Alleen al in Brabant worden er de komende jaren zo'n 500 voetbalvelden aan bedrijventerreinen bijgebouwd. Vanwege de gunstige ligging van Brabant, op de  logistieke lijn tussen de haven van Rotterdam en het Ruhrgebied in Duitsland is deze provincie een aantrekkelijke plek voor het ontwikkelen XXL Distributiecentra (groter dan 40.000 vierkante meter).

De logistieke bedrijvigheid zorgt voor economische groei en banen. Maar een keerzijde heeft deze booming business ook. De zogenaamde landscrapers nemen grote delen van het landschap in en creëren met hun grauwe, non-descripte gevels een onaantrekkelijk en dehumaniserend landschap. Daarbij hebben we in datzelfde landschap een energieopgave op te lossen, en willen we de biodiversiteit bevorderen. We willen toe naar een circulair systeem, in bouw én goederen, zero-emissie en graag ook prettige, menselijke werklocaties... 

We moeten nieuwe eisen stellen aan de logistieke complexen van Nederland. Hoe precies, dat is de grote vraag!

CAST dook in dit actuele thema en daagt u uit mee te denken.

Bekijk hieronder onze activiteiten en de kennisbank die we daarmee hebben opgebouwd.

 • We brachten middels een drone-film het logistiek landschap in Tilburg-Waalwijk in beeld;
 • Tijdens een field-trip met onderzoekers, beleidsmakers, raadsleden en ontwerpers namen we een kijkje bij de bedrijven op Vossenberg;
 • De  design challenge ‘out of the box’ leverde vier inspirerende ontwerpideeën op. Prikkelende vergezichten die laten zien hoe het anders kan. 
  • De ontwerpteams werden gevoed door drie expertmeetings op het gebied van landschap, systeem en de mens;
  • Twee ontwerpen waren input voor een verdiepende stakeholderworkshop;
  • Vanaf eind augustus worden alle ontwerpresultaten middels een reizende expositie gepresenteerd aan het brede publiek;
  • De expositie wordt geopend met een presentatie- en debatavond met o.a. Tilburgse wethouder Berend de Vries en directielid van Provincie Noord-Brabant Jeroen Smarius;
  • We werken toe naar een bijdrage op de Landschapstriënnale binnen het Tilburgse Living Lab “Nieuwe Economische Dragers” in het voorjaar van 2021. 
Cast atelier Logistiek landschap

Kennisbank

10 feb 2021
Logistiek Landschap | INTENS gids voor inspiratie en advies
Het winnende team van onze Out of the Box Designchallenge, de Gouden Doos heeft een gids opgest ...

Logistiek Landschap | INTENS gids voor inspiratie en advies

Het winnende team van onze Out of the Box Designchallenge, de Gouden Doos heeft een gids opgesteld getiteld: INTENS, Gids voor inspiratie en advies, bedrijventerreinen nieuwe stijl 2021-2031, integrale en kwalitatieve intensivering.

Deze gids geeft een verdiepingsslag over de relevantie van het intensiveren van ons logistieke landschap. Lees hem hier.

De gids is tot stand gekomen onder leiding van Paul Roncked, Directeur van de Stichting NatuurCollege en Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit (Utrecht).

03 sep 2020
verslag debatavond Out of the Box
+12
foto's expositie Out of the Box

foto's expositie Out of the Box

uitzending debatavond Out of the Box
video (in)tangible superstructures - out of the box
video De Gouden Doos - Out of the Box
video Brabantse Stroom - out of the box
video Package to the People - out of the box
20 jul 2020
BOUWSTOF podCAST #1 - Logistiek in de wijk?
Is er een alternatief voor 500 hectare aan nieuwe bedrijventerreinen? Hoofdredacteur Merel Pit van A ...

BOUWSTOF podCAST #1 - Logistiek in de wijk?

Is er een alternatief voor 500 hectare aan nieuwe bedrijventerreinen? Hoofdredacteur Merel Pit van A.ZINE sprak erover met Thijs van Spaandonk n.a.v. onze Design Challenge 'Out of the Box'.


Luister hier de podcast via Spotify

door Merel Pit van A.ZINE. 

Brabant heeft als ambitie om de komende jaren zo’n 500 hectare, zo’n 1000 voetbalvelden, aan bedrijventerreinen te realiseren. Dat is nogal wat. En veelal ook nog neergezet door anonieme beleggers. Is dit allemaal wel nodig? En wie profiteert hier uiteindelijk van? En is er geen alternatief? Voor de podcast BOUWSTOF, gaat hoofdredacteur Merel Pit hierover in gesprek met Thijs van Spaandonk, stedenbouwkundig ontwerper en oprichter van Bright.

April dit jaar is de regio Tilburg-Waalwijk opnieuw uitgeroepen tot logistieke hotspot van Nederland. De ‘verdozing van het landschap’ zet daarmee door. Maar hoe gaan we dit op een goede manier doen? Het gebrek aan regie op de totstandkoming in veelal ‘welstandvrije zones’ maakt dat ze voor velen een doorn in het oog zijn. Maar is er ook een alternatief denkbaar? Om hier een antwoord op te krijgen organiseerde CAST, Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg e.o., de design challenge ‘Out of the Box’. Vier ontwerpteams ontwikkelden nieuwe perspectieven op het logistieke landschap, waaronder team Bright, bestaande uit: Peter Hermens, Klasien van de Zandschulp, Gerjan Streng en Thijs van Spaandonk.

Pakjeslogistiek in de stad

Bright bedacht onder andere het vergezicht ‘Package to the people’, waarbij wordt gezocht hoe de pakjes logistiek een plek kan krijgen in de bestaande stad. In plaats van dat de opslag van pakjes plaatsvindt in logistieke hallen, stelt Bright voor dit zo dicht mogelijk bij de consument te doen door (tijdelijk) onbenutte ruimte hiervoor in te zetten. Maar hoe zit dit eruit? Verhuren burgers de ruimte die ze over hebben en krijgen we Zalando-zolders en Coolblue-kelders? Of nemen de bewoners van de wijk het heft in eigen hand door en is dit het begin van het opstarten van een meer lokale buurteconomie?

Op zoek naar antwoorden gaat Merel Pit hierover in gesprek met Thijs. Het gesprek is daarmee een vervolg op de BOUWSTOF talkshow van september vorig jaar, waarbij CAST sprak met Sander Dekker, architect bij Heembouw, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwerpen van logistieke hallen.

BOUWSTOF podcast is een samenwerking tussen CAST, Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg e.o., A.ZINE, het architectuurmagazine met een nieuw perspectief en Omroep Tilburg. In deze podcastserie praat Merel Pit, hoofdredacteur van A.ZINE, door op de thema’s die aan de orde zijn gekomen tijdens de live BOUWSTOF talkshow georganiseerd door CAST. We bieden hiermee verdieping, maar ook inspirerende vergezichten en nieuwe perspectieven op architectuur en bouwen.

CASTatelier Logistiek Landschap | Verslag Stakeholderworkshop
De Design Challenge ‘Out of the Box’, over een duurzaam logistiek landschap van de toekomst, bereikt ...