logistiek met meerwaarde voor stad en land
23 aug 2019

Field Trip bedrijventerrein

CAST bezoekt Vossenberg
CASTatelier Logistiek landschap

CAST gaat op vrijdag 23 augustus met beleidsmakers, raadsleden, onderzoekers en ontwerpers op excursie naar bedrijventerrein Vossenberg.

Field Trip bedrijventerrein
  • Datum
    vr 23 aug 2019

Download hier het verslag van deze dag.

CAST heeft voor 2019 en 2020 het onderwerp van het logistieke landschap op de agenda gezet. Onlangs werd de regio Tilburg-Waalwijk uitgeroepen tot logistieke hotspot nummer 1. In Brabant en zeker rondom Tilburg is de logistieke sector ‘booming’. Tegelijkertijd bleek uit een onderzoek van Natuurmonumenten dat 80% van de Brabanders zich zorgen maakt over het Brabantse landschap. Ook het College van Rijksadviseurs heeft inmiddels de ‘verdozing’ tot een onderwerp van studie gemaakt. 
CAST gaat daarom op vrijdag 23 augustus met beleidsmakers, raadsleden, onderzoekers en ontwerpers op excursie naar bedrijventerrein Vossenberg en worden we ontvangen bij CAPI en XPO. 

Bij terugkomst graag we met elkaar in gesprek over de toekomst van het logistieke landschap. Vragen die dan centraal staan: Hoe geven we vorm aan het logistieke landschap zodat we een duurzame meerwaarde creëren voor stad en land? Welke kwaliteit van architectuur en landschapsontwerp valt aan de logistieke ‘doos’ en het bedrijventerrein toe te voegen? Kunnen we de mono-functionaliteit doorbreken? Kan de huisvesting van arbeidsmigranten hierin een rol spelen? Hoe kunnen de opgaven van de energietransitie, circulaire economie, en de logistieke economie samen in een slim ontwerp en organisatie worden gevat? Kortom, kan het ook anders?

Sprekers zijn Wim Eringfeld van de Stec groep, zij deden in opdracht van het College Rijksadviseurs een trendanalyse naar de toekomst van de XXL-distributiecentra in Nederland, en Gerwen van der Veen. Gerwen studeerde dit jaar af aan de Universiteit van Wageningen op een master thesis met de titel: Rethinking XXL-distributions, a case study in North-Brabant. Zijn scriptie werd begeleid door Adriaan Geuze. Ook Gerwen geeft een korte presentatie van zijn onderzoek en conclusies.