logistiek met meerwaarde voor stad en land
21 aug 2020

Presentatie & debat 'Out of the Box'

Hoe ziet ons logistiek landschap van de toekomst eruit?
CASTatelier Logistiek landschap

Op vrijdag 21 augustus organiseert CAST een avond over de toekomst van onze 'logistieke dozen'. We willen online blijven bestellen, maar welke ruimtelijke impact mag dat hebben?

Vier ontwerpteams lichten hun visie toe; prikkelende voeding voor een constructief debat.

Presentatie & debat 'Out of the Box'

Afbeelding: Uitkomsten Design Challenge 'Out of the Box'

We moeten nieuwe, kwalitatieve eisen stellen aan de logistieke complexen en bedrijventerreinen van Nederland. Hoe precies, dat is de grote vraag!

Om het debat daarover een nieuwe impuls te geven zijn vier ontwerpteams aan de slag gegaan om hun visie op het logistiek landschap van de toekomst te formuleren en visualiseren. Met als resultaat vier inspirerende alternatieven voor de verdozing van ons landschap. Vrijdag 21 augustus organiseren we een presentatie- en debatavond over de toekomst van ons logistiek landschap, als opening van de expositie ‘Out of the Box’ 

Online terugkijken De avond is door Omroep Tilburg live opgenomen en via Facebook uitgezonden. Helaas waren er tijdens het debat technische haperingen en onderbrekingen in de uitzending. Onze oprechte excuses aan de kijkers thuis die live aanwezig waren en dit ongemak hebben ervaren. De volledige integrale opname is via deze link terug te kijken.

Programma

Tijdens de bijeenkomst lichten de ontwerpers persoonlijk hun visie en ideeën toe, waarna we o.a. met Tilburgse wethouder Berend de Vries, directielid van Provincie Noord-Brabant Jeroen Smarius en programmamanager ‘topcorridors’ Luc de Vries van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hierop zullen reflecteren.

Cees-Jan Pen, lector De Ondernemende Regio, sluit de avond af.

Vanwege de corona-maatregelen moeten we op vrijdag 21 augustus kiezen voor een bijeenkomst met een zeer klein publiek op locatie, maar het programma is voor iedereen vanaf 19.30uur online live te volgen via Omroep Tilburg. U kunt vanuit huis ook digitaal input leveren voor de discussie via Whatsapp op telefoonnummer: 06 34406072.


In de media:

  • Logistiek.nl publiceerde de ontwerpresultaten middels een uitgebreid artikelin hun online magazine. 
  • Het Brabants Dagblad wijdde op 7 april een groot artikel aan de uitkomsten van de Design Challenge, waarin het ontwerp 'De Gouden Doos' en 'Package to the People' werd uitgelicht. 
  • Marco Vermeulen, Lid selectiecommissie ontwerpwedstrijd Out Of The Box : "Dit voert het debat over ruimtelij­ke kwaliteit en logsitiek."

Out of the Box wordt georganiseerd in samenwerking met Vereniging Deltametropool, Kunstloc Brabant en de Landschapstriënnale.


Terugblik

Binnen het CASTatelier Logistiek Landschap is voorjaar 2019 een drone-film ontwikkeld om het Logistiek Landschap van Tilburg-Waalwijk in beeld te brengen. In augustus 2019 is CAST met onderzoekers, beleidsmakers, raadsleden en ontwerpers op field-trip geweest. We namen toen een kijkje bij de bedrijven CAPI Europe en XPO Logistics op Vossenberg.

Begin 2020 gingen vier teams design challenge Out of the Box aan. Om de ontwerpteams te voeden met inhoudelijke kennis werden drie expertmeetings georganiseerd, over het landschap, het systeem en de mens achter logistiek. Lees hier het verslag. 

Op 26 mei 2020 spraken we met een selecte groep experts en stakeholders over het XXXL-voorstel 'De Gouden Doos' en XS logistiek in de wijk 'Package to the People'. Lees hier het verslag terug. Lees ook zeker de column op de website van Vereniging Deltametropool, waarin wordt gereflecteerd op de twee andere ontwerpen en wat dat ons wellicht leert over de aanpak van grote ruimtelijke opgaven zoals de ‘verdozing’.