Kennisbank

filter
29 apr 2021
CASTatelier Logistiek Landschap | Verslag werkconferentie "Out of the box"
Donderdag 25 maart presenteert CAST Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg e.o. de werkconfe ...
07 apr 2021
CASTatelier Logistiek Landschap | Documentaire 'Bloeiend bedrijf in een boeiend landschap'
10 feb 2021
CASTatelier Logistiek Landschap | INTENS gids voor inspiratie en advies
Het winnende team van onze Out of the Box Designchallenge, de Gouden Doos heeft een gids opgest ...

CASTatelier Logistiek Landschap | INTENS gids voor inspiratie en advies

Het winnende team van onze Out of the Box Designchallenge, de Gouden Doos heeft een gids opgesteld getiteld: INTENS, Gids voor inspiratie en advies, bedrijventerreinen nieuwe stijl 2021-2031, integrale en kwalitatieve intensivering.

Deze gids geeft een verdiepingsslag over de relevantie van het intensiveren van ons logistieke landschap. Lees hem hier.

De gids is tot stand gekomen onder leiding van Paul Roncked, Directeur van de Stichting NatuurCollege en Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit (Utrecht).

03 sep 2020
CASTatelier Logistiek Landschap | Verslag debatavond Out of the Box
+12
CASTatelier Logistiek Landschap | foto's expositie "Out of the Box"

CASTatelier Logistiek Landschap | foto's expositie "Out of the Box"

CASTatelier Logistiek Landschap | Uitzending debatavond Out of the Box
CASTatelier Logistiek Landschap | Video (in)tangible superstructures - out of the box
CASTatelier Logistiek Landschap | Video De Gouden Doos - Out of the Box
CASTatelier Logistiek Landschap | Video Brabantse Stroom - out of the box
CASTatelier Logistiek Landschap | Video Package to the People - out of the box
20 jul 2020
BOUWSTOF PodCAST #1 - Logistiek in de wijk?
Is er een alternatief voor 500 hectare aan nieuwe bedrijventerreinen? Hoofdredacteur Merel Pit van A ...

BOUWSTOF PodCAST #1 - Logistiek in de wijk?

Is er een alternatief voor 500 hectare aan nieuwe bedrijventerreinen? Hoofdredacteur Merel Pit van A.ZINE sprak erover met Thijs van Spaandonk n.a.v. onze Design Challenge 'Out of the Box'.


Luister hier de podcast via Spotify

door Merel Pit van A.ZINE. 

Brabant heeft als ambitie om de komende jaren zo’n 500 hectare, zo’n 1000 voetbalvelden, aan bedrijventerreinen te realiseren. Dat is nogal wat. En veelal ook nog neergezet door anonieme beleggers. Is dit allemaal wel nodig? En wie profiteert hier uiteindelijk van? En is er geen alternatief? Voor de podcast BOUWSTOF, gaat hoofdredacteur Merel Pit hierover in gesprek met Thijs van Spaandonk, stedenbouwkundig ontwerper en oprichter van Bright.

April dit jaar is de regio Tilburg-Waalwijk opnieuw uitgeroepen tot logistieke hotspot van Nederland. De ‘verdozing van het landschap’ zet daarmee door. Maar hoe gaan we dit op een goede manier doen? Het gebrek aan regie op de totstandkoming in veelal ‘welstandvrije zones’ maakt dat ze voor velen een doorn in het oog zijn. Maar is er ook een alternatief denkbaar? Om hier een antwoord op te krijgen organiseerde CAST, Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg e.o., de design challenge ‘Out of the Box’. Vier ontwerpteams ontwikkelden nieuwe perspectieven op het logistieke landschap, waaronder team Bright, bestaande uit: Peter Hermens, Klasien van de Zandschulp, Gerjan Streng en Thijs van Spaandonk.

Pakjeslogistiek in de stad

Bright bedacht onder andere het vergezicht ‘Package to the people’, waarbij wordt gezocht hoe de pakjes logistiek een plek kan krijgen in de bestaande stad. In plaats van dat de opslag van pakjes plaatsvindt in logistieke hallen, stelt Bright voor dit zo dicht mogelijk bij de consument te doen door (tijdelijk) onbenutte ruimte hiervoor in te zetten. Maar hoe zit dit eruit? Verhuren burgers de ruimte die ze over hebben en krijgen we Zalando-zolders en Coolblue-kelders? Of nemen de bewoners van de wijk het heft in eigen hand door en is dit het begin van het opstarten van een meer lokale buurteconomie?

Op zoek naar antwoorden gaat Merel Pit hierover in gesprek met Thijs. Het gesprek is daarmee een vervolg op de BOUWSTOF talkshow van september vorig jaar, waarbij CAST sprak met Sander Dekker, architect bij Heembouw, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwerpen van logistieke hallen.

BOUWSTOF podcast is een samenwerking tussen CAST, Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg e.o., A.ZINE, het architectuurmagazine met een nieuw perspectief en Omroep Tilburg. In deze podcastserie praat Merel Pit, hoofdredacteur van A.ZINE, door op de thema’s die aan de orde zijn gekomen tijdens de live BOUWSTOF talkshow georganiseerd door CAST. We bieden hiermee verdieping, maar ook inspirerende vergezichten en nieuwe perspectieven op architectuur en bouwen.

CASTatelier Logistiek Landschap | Verslag Stakeholderworkshop
De Design Challenge ‘Out of the Box’, over een duurzaam logistiek landschap van de toekomst, bereikt ...
CASTatelier Logistiek Landschap | Hoe ziet ons logistiek landschap van de toekomst eruit?
We moeten nieuwe, kwalitatieve eisen stellen aan de logistieke complexen en bedrijventerreinen van N ...

CASTatelier Logistiek Landschap | Hoe ziet ons logistiek landschap van de toekomst eruit?

We moeten nieuwe, kwalitatieve eisen stellen aan de logistieke complexen en bedrijventerreinen van Nederland. Hoe precies, dat is de grote vraag!

Om het debat daarover een nieuwe impuls te geven zijn vier ontwerpteams aan de slag gegaan om hun visie op het logistiek landschap van de toekomst te formuleren en visualiseren. 

 

Over de Design Challenge 'Out of the Box'

Vier ontwerpteams hebben, gevoed door een drietal expertmeetings, hun visie op het logistiek landschap gevormd. 

De challenge heeft geresulteerd in vier uiteenlopende plannen en ontwerpen. 

Elk team heeft het ontwerp samengevat in 2 panelen. (De panelen zijn ontworpen om geprint te worden, maar ook goed digitaal te bekijken.)

>>Bekijk hier de resultaten:

 

Het Brabants Dagblad wijdde op 7 april een groot artikel aan de uitkomsten van de Design Challenge, waarin het ontwerp 'De Gouden Doos' en 'Package to the People' werd uitgelicht. 

"Dit voert het debat over ruimtelij­ke kwaliteit en logsitiek."

- Marco Vermeulen, Lid selectiecommissie ontwerpwedstrijd Out Of The Box 

 

De design challenge werd wordt georganiseerd in samenwerking met Vereniging Deltametropool, Kunstloc Brabant en de Landschapstriënnale.

 

Hoe gaan we hiermee verder?

De volgende activiteiten worden georganiseerd om door te denken, en in gesprek te gaan over de ontwerpresultaten. 

>> Stakeholderworkshop

Twee ontwerpuitkomsten zijn geselecteerd als basis voor een stakeholderworkshop, waarin de projectvoorstellen verder besproken zullen worden. Lees hier het verslag van de selectiecommissie. 

>> Expositie

De resultaten (de vier ontwerpuitkomsten) van deze design challenge worden op de Landschapstriënnale middels een expositie gepresenteerd, waarmee een inhoudelijke bijdrage aan het landschapslab ‘Nieuwe Economische Dragers’ wordt geleverd.

In september 2020 organiseert CAST tevens een publieke debatavond om over de resultaten in debat te gaan. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle activiteiten!

 

Terugblik

Om de ontwerpteams te voeden drie expertmeetings georganiseerd, over het landschap, het systeem en de mens achter logistiek. Lees hier het verslag. 

Binnen het CASTatelier Logistiek Landschap is eerder reeds een drone-film ontwikkeld om het Logistiek Landschap van Tilburg-Waalwijk in beeld te brengen, en zijn we met onderzoekers, beleidsmakers, raadsleden en ontwerpers op field-trip geweest. We namen toen een kijkje bij de bedrijven CAPI Europe en XPO Logistics op Vossenberg.

CASTatelier Logistiek Landschap | Verslag: "Verhalen uit de nieuwe doos"
In januari ging de design challenge ‘Out of the Box’ van start. Vier geselecteerde multidi ...
CASTatelier Logistiek Landschap | Ontwerpteams Design Challenge "Out of the Box" bekend
Op 29 oktober j.l., werd onze Design Challenge "Out of the Box" gelanceerd. Vanaf dat mome ...

CASTatelier Logistiek Landschap | Ontwerpteams Design Challenge "Out of the Box" bekend

Op 29 oktober j.l., werd onze Design Challenge "Out of the Box" gelanceerd. Vanaf dat moment konden multidisciplinaire ontwerpteams zich, tot 1 december, aanmelden om mee te doen.

Verschillende professionele teams uit heel het land hebben een motivatiebrief en portfolio ingestuurd. Begin december heeft een selectiecommissie de inzendingen voor de deelname aan de design challenge ‘Out of the Box’ beoordeeld. Deze selectiecommissie bestond uit: Marco Vermeulen (Curator Landschapstriënnale 2020), Claudia Linders (Directeur Fontys Academy of Architecture & Urbanism) en Merten Nefs (Vereniging Deltametropool). Het kwaliteitsniveau van de aanmeldingen was bovendien erg hoog waardoor de selectie een spannend proces werd, maar er is een unaniem besluit genomen. 

 

Download het verslag van de selectiecommissie via deze link.

 

Wij feliciteren de volgende teams (in alfabetische volgorde) met deelname aan de Design Challenge "Out of the Box":

  • Achterop: Vincent van Heesch, Bram van de Sanden, Lex Hildenbrant en Nout Sterk
  • Bright: Peter Hermens, Klasien van de Zandschulp, Gerjan Streng en Thijs van Spaandonk
  • Buro Moon, -C-A-S- & OTO Landscape: Moon Brader, Carolien Schipper en Alexander Herrebout
  • Bystrykh, Van den Breemer & Homburg: Janna Bystrykh , Sanne van den Breemer en Jelle Homburg

De geselecteerde teams worden onderdeel van een denktank over het logistiek landschap. Zij gaan op zoek naar innovatieve ontwerpoplossingen tegen de 'verdozing' en het monofunctioneel ruimtegebruik van de logistieke sector. De centrale vraag is dan ook: "Hoe creëren we een duurzaam logistiek landschap, met meerwaarde voor stad en land?" De resultaten worden geëxposeerd tijdens de Landschapstriënnale 2020, binnen het living lab "Nieuwe Economische Dragers".

 

De design challenge wordt georganiseerd door CAST in samenwerking met Vereniging Deltametropool en Kunstloc BrabantLandschapstriënnale 2020 is tevens projectpartner.

Alle activiteiten van CAST worden ondersteund door leden van CAST&co, het professioneel netwerk van CAST.

14 nov 2019
Tourtje Tilburg met Tim | Afl. 5: Logistiek landschap, CAPI Europe
CASTatelier Logistiek Landschap | Verslag Field Trip Logistiek Landschap
Eind augustus nam CAST samen met onderzoekers, beleidsmakers, raadsleden en ontwerpers een kijkje bi ...
CASTatelier Logistiek Landschap | Drone film logistieke landschappen