Architecte Margriet Eugelink keert terug naar Westpoint
CAST in actie

Architecte Margriet Eugelink keert terug naar Westpoint

maandag 12 juni 2017

Architecte Margriet Eugelink keert terug naar Westpoint

Westpoint-architecte Margriet Eugelink keert terug naar haar geesteskind en vertelt het publiek erover. Is er onderwijl veel veranderd?

Tekst: Ko de Laat

Voorafgaand aan 17 juni, de Dag van de Architectuur, pakt CAST (Stichting Centrum Architectuur en Stedebouw) deze zaterdag al uit met rondleidingen door Westpoint. Margriet Eugelink, die het gebouw in dienst van Van Aken Architecten ontwierp, verzorgt de rondgangen. Ze vertelt over het pionierswerk: ,,Er waren wel kantoorgebouwen hoger dan 75 meter, maar een wóóntoren was nog nooit gebouwd, daar bestond geen regelgeving voor."

Eugelink beschrijft de totstandkoming zonder enige overdrijving als een gevecht, vooral vanwege de veiligheidsaspecten. Ook het conventionele beeld van een appartementencomplex zat danig in de weg.
,,Men dacht in Nederland: 'Zo'n toren is een flat, maar dan hoger'. Met balkonnetjes, raampjes enzovoorts. Maar ik wilde het prachtige wonen realiseren dat we kennen uit Amerikaanse films. Het leven boven het maaiveld, die vrijheid, dat royale uitzicht. Dat was complex, vanwege al het glas en de wind op die hoogte."

Daarnaast haalde de tijdgeest het ontwerpproces in. ,,Ineens was daar 9/11. Daarom werden de vluchtmogelijkheden verdubbeld. Naast twee trappenhuizen kwamen er een overdrukinstallatie en een tweede sprinklerinstallatie."

Geregeld gaat het verhaal van Eugelink over in een crosstalk met Arnold Verplancke, mede-eigenaar van het appartement dat bezichtigd wordt en voorzitter van de Vereniging van Eigenaren. Zo vertelt Eugelink dat de hoge hal van Westpoint als een publieke ruimte bestemd was. ,,Dat is het minder geworden dan jullie hadden bedoeld", bekent Verplancke. ,,Buiten de nieuwjaarsreceptie vindt hier soms een feest of wijnproeverij plaats, maar de bewoners hechten aan hun privacy."

Plattegrond
In het appartement van Arnold Verplancke en Joke Knoop zijn bezoekers duidelijk geïmponeerd. Over maaiveld, uitzicht en vrijheid heeft Eugelink niets te veel gezegd. Zelf kijkt ze er wat afstandelijker naar: ,,Ja, ik ken de plattegrond nog."
Eugelink wijst op de tuinkamerdeuren, die de traditionele balkons vervangen en niet uitsluitend aan de zuidkant zitten: ,,Zuidkant is altijd hetzelfde, met de zon erop. Hier heb je een oostkant die meer voor ochtendmensen is of een westkant die eerder avondmensen trekt, die willen genieten van een ondergaande zon."

Verplancke beaamt dat: ,,Joke is gericht op oost, ik meer op de stadskant. Je ziet de seizoenen veranderen. Of je ziet, als je wakker wordt, de opgaande zon boven de wolkenvelden. Alleen als het mist, kijk je tegen 'n grijze muur aan."

 

Bron: Brabants Dagblad 12 juni 2017

Terug naar overzicht Naar de activiteit
Agenda
  • 19 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.