18 mrt 2024

De nieuwe Verdieping is uit! Duurzaam bouwen, wat houdt ons tegen?

BOUWSTOF talkshow
De nieuwe Verdieping is uit! Duurzaam bouwen, wat houdt ons tegen?

De nieuwe Verdieping is uit! In deze editie Duurzaam bouwen, wat houdt ons tegen? onderzoeken we de uitdagingen en kansen in de transitie naar een duurzame bouwcultuur. Wat zijn de belemmeringen en uitdagingen die brede verandering in de weg staan? En wat is er nodig om een transitie naar een duurzame bouwcultuur te versnellen en op grote schaal haalbaar te maken? 

In deze Verdieping editie:

Minder vingerwijzen, meer handen reiken; dat is de filosofie van betekeniseconoom Kees Klomp | Interview door Rens van de Plas (journalist) met voorvechter voor de betekeniseconomie Kees Klomp over een alternatieve economie en het durven los laten. 

Duurzame Dilemma's | Illustraties door Djenné Fila. Een serie die prikkelt na te denken over bouwen mét de natuur en de dilemma's van de bouwer in beeld brengt. 

Pro-actief handelen is noodzakelijk! | een artikel van inspirator rond innovatie en duurzaamheid in de bouwsector, Marjet Rutten over de vijf principes van Carbon Based Design en de nodige stappen richting een volledig circulair Nederland in 2050.

Hoe kan duurzaam bouwen de norm worden? | Panelgesprek met vier stakeholders uit de bouw; Daan Bruggink van ORGA, Bianca Seekles, directie TBI, Janneke Visser, bestuurslid Circulaire Bouwhub Brabant, en Frank Huijben, Lector Biobased Bouwen MNEXT, onder leiding van Michel Jehae, geschreven door Rens van de Plas.

Lessen uit de praktijk | Drie interviews over drie lokale voorbeelden van bouwen met duurzame ambities. We spreken met architect Jos van Eldonk van Common Affairs over de nieuwe Stadswinkel, met Winfried Rooswinkel van HAVEP over hun nieuwe duurzame magazijn, en architecten Stefan Prins en Janneke van der Velden van Powerhouse Company over de nieuwe aanwinst van Tilburg University; het Marga Klompé-gebouw.

Nieuwsgierig geworden? Lees hier de Verdieping  

Omslagbeeld en ontwerp door Janine Hendriks, Kaftwerk. 

Met dank aan onze partners van CAST&co, Gemeente Tilburg en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie voor hun financiële bijdragen en het mede mogelijk maken van deze publicatie.

Bestellen

Verdieping: Duurzaam bouwen, wat houdt ons tegen is te bestellen door een mail te sturen naar CAST. We vragen hiervoor een bijdrage van €5,- (excl. verzendkosten). Afhalen bij ons op kantoor in de LocHal is mogelijk. Vermeld bij uw bestelling: uw naam, adresgegevens, aantal gewenste exemplaren en uw voorkeur voor verzenden of ophalen. 

De Verdieping is daarnaast ook verkrijgbaar bij boekhandel Livius en Gianotten.