Terugkijken: Iedereen een slimme burger?
CAST in actie

Terugkijken: Iedereen een slimme burger?

maandag 21 november 2016

Terugkijken: Iedereen een slimme burger?

Stel: iedere inwoner van Tilburg heeft direct toegang tot de meest actuele informatie over de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Of iedereen heeft de meest actuele informatie over de verkeersdrukte of parkeergelegenheid bij de hand. De effecten van de voortschrijdende digitalisering zullen in de toekomst van grote invloed zijn op de samenleving. Wat betekent dat voor de manier waarop Tilburgers de stad gaan gebruiken? Deze vraag stond centraal in twee bijeenkomsten over de Smart City.

Tilburg als Smart City

Wat is een Smart City en hoe wordt Tilburg een Smart City? De eerste bijeenkomst op 1 juni 2016 kenmerkte zich door de aanwezigheid van veel believers in dit onderwerp: Kees Jansen (stadsfilosoof) legde uit wat een smart city eigenlijk is. Wat is er allemaal mogelijk in een Smart City? Hans Nouwens (SmartDataCity) vertelde over verrassende, lopende projecten in diverse steden en Tinus Kanters sprak over het Living Lab Stratumseind. Dit is een druk uitgaansgebied waar met behulp van nieuwe technologie bekeken wordt hoe een opstootje voorspeld kan worden en hoe het gedrag van mensen met geur- en kleurgebruik wordt beïnvloed. Ook wethouder Erik de Ridder ziet de toekomst van Tilburg zonnig in, en pleitte zelfs voor een satelliet boven de stad. Uiteraard kwam aan de vraag aan de orde hoe de privacy van de burgers gewaarborgd is.  

Tweede bijeenkomst: Laurens Schwiebert en prof.dr. Albert Meijer

Op de tweede avond op 16 november kwamen meer ethische en politiek-bestuurlijke vragen aan de orde en stond de rol van de burger centraal. Laurens Schwiebert, kartrekker van het Smart Cities Program van de TU/Eindhoven hield een lezing over de plannen voor de Brainport Smart Village in Helmond. Dit wordt een grote proeftuin waarin veel nieuwe technologie integraal uitgetest kan worden. De tweede spreker, prof.dr. Albert Meijer vroeg zich hierbij af of de toekomstige bewoners het subject of juist het object in deze studie zijn, of dat zij ook daadwerkelijk mogen meespreken bijvoorbeeld als partner van de ingenieur. Welk beeld over de burger ligt er ten grondslag aan de stad van de toekomst? Hoe worden burgers hierbij betrokken? Hoewel Meijer veel positieve kanten ziet aan de voortschrijdende techniek voor de stad ziet, signaleert hij ook een aantal risico's. Hoe gaan we daar mee om? Veel bedrijven zijn de drijvende kracht achter de nieuwe technologie en hebben hun eigen (commerciële) belangen. En niet iedereen in de samenleving zal profiteren van de Smart City. Het maatschappelijk debat gaat nu vooral over het verlies van privacy, maar de consequenties kunnen veel verder strekken, betoogde hij. Het gaat ook onze democratie en manier van besluitvorming beïnvloeden.   

Bekijk de presentatie van Laurens Schwiebert over Brainport Smart Village terug vanaf 11min.44 en van prof.dr. Albert Meijer vanaf 44min.40

 

Terug naar overzicht Naar de activiteit
Agenda
  • 19 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.