Dag van de Architectuur 2018
CAST in actie

Dag van de Architectuur 2018

zaterdag 02 juni 2018

Informatie
Datum:
zaterdag 02 juni 2018

De voorverkoop is gesloten, we zien u graag op de Dag van de Architectuur bij EVE (Burgemeester Stekelenburgplein 208, Spoorzone) achter het station. Daar kunt u zaterdag alsnog een ticket kopen en met pin betalen. Vooralsnog is voor alle rondleidingen nog plek! 

CAST zet tijdens de Dag van de Architectuur 2018 op zaterdag 2 juni de Tilburgse architectuur in de schijnwerpers. Onder het thema ‘What happened to my city?’ worden diverse rondleidingen gegeven.

Tilburg: ‘What happened to my city?’
Ontwerpers geven gebouwen en de stad vorm, maar het zijn de gebruikers die hun omgeving zich vervolgens toe-eigenen. Hoe ontstaat daartussen de balans? Met welke oorspronkelijke ideeën is het gebouw of gebied vormgegeven? Hoe is het in gebruik genomen? Welke rol speelt het gebouw in de omgeving? Hoe functioneert het in de praktijk, wat zijn de ervaringen van de gebruikers en wat steekt de ontwerper daarvan op?
Op de Dag van de Architectuur kunt u mee met diverse rondleidingen. Er zijn zowel oudere als recenter opgeleverde projecten te bezoeken.

Projecten die u kunt bezoeken: 
We hebben een zeer diverse selectie van projecten gemaakt: oudere en nieuwere projecten, iconen en verborgen parels. De volgende projecten zullen te bezoeken zijn, met tussen haakjes de tijd van de rondleiding:
- T-kwadraat (9.30-10.30 uur)
- Sint Annaplein (9.30-10.30 uur)
- Polygonale Loods / EVE (10.00-10.30 uur)
- Duikklok (11.00-11.30 en 11.30-12.00 uur)
- Clarissenhof (11.00-12.00 uur en 13.00-14.00 uur)
- Noordhoekring (11.00-12.00 uur)
- Serrewoningen Reeshof (12.30-13.00 uur) (GEANNULEERD)
- Cube / Tilburg University (13.00-14.00 uur)
- Talentsquare (13.00-14.00 uur)
- Gebouw 88 / Herbestemmen in de Spoorzone (13.00-14.00 uur)
Uitgebreide informatie over de projecten is te vinden onderaan deze pagina.

Kaartverkoop 
Een kaartje kost 7,50 euro, geeft toegang tot alle rondleidingen, én u krijgt een kop koffie, thee of fris bij EVE in de Polygonale Loods.  De kaartverkoop vindt plaats op de dag zelf, bij de EVE (de Polygonale Loods, Burgemeester Stekelenburgplein 208).
Wilt u zeker zijn van een plaatsje in één van de rondleidingen, dan kunt u een kaartje kopen in de voorverkoop, en daarna een rondleiding reserveren. Let op: uw reserverving voor een rondleiding is pas definitief na betaling. De voorverkoop sluit op donderdag 31-5 om 23.59 uur. Daarna kunt u op zaterdag vanaf 9.00 in EVE (Polygonale Loods) alsnog een kaartje kopen en reserveren.

Dag van de architectuur
In het weekend van 2 en 3 juni 2018 vindt de jaarlijkse Dag van de Architectuur plaats in een groot aantal steden in Nederland. Het landelijke thema in 2018 is: Stad voor morgen. Informatie over de Dag van de Architectuur in andere steden is hier te vinden. 

Archiprix
De Archiprix is de prijsvraag voor de beste afstudeerprojecten van diverse Nederlandse ontwerpopleidingen. Dit jaar vindt de uitreiking van de Archiprix plaats in Tilburg, om precies te zijn in de Wagenmakerij. Op zaterdag 2 juni vanaf 14.00 uur is de prijsuitreiking en de opening van de tentoonstelling van de projecten.

Dag van de bouw
Op 2 juni vindt ook de landelijke Dag van de Bouw plaats. Ter gelegenheid daarvan worden bouwplaatsen opengesteld voor publiek. Je kunt rondlopen op een bouwplaats, je ziet constructies van bouwprojecten, je kunt een bouwterrein overzien vanuit een bouwkraan, je wordt meegenomen in de eerste plannen van het bouwproject, je hoort de aannemers vertellen over hun werk, je kunt een blik in de toekomst werpen met een VR-bril, je kunt zien en voelen hoe de bouw werkt. De opengestelde bouwplaatsen zijn hier te vinden.

 

Over de projecten

 

T-kwadraat
Olympiaplein 382, verzamelen bij entree
Rondleiding van 9.30 tot 10.30 uur
Door Peter van Hoogmoed (PAN+)
Dit complex bevat naast topsporthal T-Kwadraat en de Ireen Wüst schaatsbaan ook cafés, een klimhal, een fitnesscentrum, squashbanen en een sportmedisch centrum. Een glazen plint die doorloopt om de schaatsbaan begeleidt een boulevard die het gebied doorkruist en twee pleinen verbindt. Door de glazen plint oogt het gebouw als een zwevende, vierkante monoliet. De abstractie wordt versterkt door een schijnbaar willekeurige verdeling van ovale ramen over de gevel. De gevelplaten hebben een patroon dat bestaat uit het logo van de gemeente Tilburg: de hoofdletter ‘T’. (www.architectuurgidsmiddenbrabant.nl) (www.panplus.nl)

Sint Annaplein
Verzamelen op het plein
Rondleiding van 9.30 tot 10.30 uur
Door Bram van de Sanden (Buro013)
Al sinds 2005 was een groep ondernemers bezig om de bekende schilder Vincent van Gogh - die aan het pleintje woonde - meer op de voorgrond te laten treden. Het pleintje werd heringericht én er verrezen kunstobjecten die naar de bekende schilder verwijzen. Zo is de 13-jarige Vincent van Gogh uitgevoerd in cortenstaal, gepositioneerd aan de rand van het plein. Daarnaast vormen twee spades uit weervast cortenstaal een icoon van de enige overgebleven schets/tekening van de Tilburgse periode van Vincent. Als je daarop leunt, kijk je precies naar de plek waar hij gewoond heeft. Op het plein zijn betonnen zitbanken geplaatst met bijzondere details, hier zijn brieven in gegoten die Van Gogh schreef. Voor de bestratingstegels zijn de kleuren gekozen die de sfeer oproepen van Van Gogh’s Brabantse periode. Het zijn bijzondere tegels; in het kader van klimaat adaptatie is gekozen voor waterdoorlatende tegels die speciaal zijn ontworpen om regenwater zichtbaar te maken en geleidelijk naar de bodem af te voeren. Zo profiteren de bomen van het water, in plaats van dat het rechtstreeks het riool instroomt. Zo wordt voor de stad een 'stuk geschiedenis tastbaar' op een duurzame manier. (www.buro013.nl)

Polygonale Loods / EVE (tevens kaartverkoop)
Burgemeester Stekelenburgplein 208, verzamelen binnen
Rondleiding van 10.00 tot 10.30 uur
Door Ronald van den Ende (EVE)
De Polygonale Loods in de Tilburgse Spoorzone is zonder twijfel een van de meest in het oog springende gebouwen van het gebied. Het industriële monument is een bijzonder staaltje architectuur, waarin vorm en functie op een unieke manier samenkomen. In 2014 heeft de gemeente ondernemers de kans gegeven om met een plan te komen en de Polygonale Loods te transformeren tot een culinaire ontmoetingsplaats. Het plan van EVE (Eten voor Eten) sprak het meest tot de verbeelding. Hierbij worden lokale producten en ondernemers gesteund, maar gaat een deel van de opbrengsten ook naar het World Food Programme. (www.boei.nl) (www.eve-tilburg.nl)

Duikklok
Bisschop Zwijsenstraat 64 (verzamelen op hoek Bisschop Zwijsenstraat – Primus van Gilsstraat)
Rondleidingen van 11.00 van 11.30 uur en 11.30 tot 12.00 uur
Door Jacques de Brouwer (Bedaux de Brouwer)
Dit paviljoen is een invulling en afronding van een 15 jaar oud stedenbouwkundig plan voor het Zwijsencluster. Beoogd is een gebouwde plastiek te ontwerpen die een opmaat is voor park en omliggende woonbuurt. Deze sculpturale metselwerkstructuur heeft vijf vloeren: een begane grond met dubbele parkeergarage en entreegebied waarop twee lofts van elk twee etages. De introverte slaapruimtes vangen licht door staande spleetramen, de extroverte woonkamers vangen het licht door grote panoramavensters. Als de grote woonkamerramen de cirkelvormige contour hadden gevolgd moesten de ramen van een veelheid van raamstijlen worden voorzien. Grote glasplaten doen echter meer recht aan de woon- en uitzichtkwaliteit. De grote uitwaaierende erkers zorgen voor maximale panoramische uitzichten en hebben het voordeel dat ze het gebruik van grote schuifpuien toestaan waardoor de gevels genereus geopend kunnen worden. De erkers draaien in een spiraal naar boven alsof ze actief op zoek zijn naar een optimale oriëntatie. (www.bedauxdebrouwer.nl)

Clarissenhof
Lange Nieuwstraat 191, verzamelen bij het poortgebouw tegenover het Clarissenklooster
Rondleiding van 11.00 tot 12.00 uur
EXTRA rondleiding van 13.00 tot 14.00 uur

Door Anne-Louise Bergkamp (DOK architecten)
De wijk Clarissenhof vormt de overgang tussen de buurt Theresia met zijn kloosterachtige bebouwing en het door industriële monumenten omgeven stationsplein. In de gebouwen worden koop- en huurwoningen in verschillende typen en grootten gerealiseerd. Clarissenhof is een stedelijk, maar groen gebied geworden met verschillende typen woningen – waaronder huizen met tuintjes en appartementen. Met ruim 330 woningen is de dichtheid van het gebied hoog, maar is desondanks 'doorwaadbaar' gebleven. Voor de vormentaal liet DOK zich inspireren door het Clarissenklooster. DOK werkte niet alle gebouwen zelf uit, maar nodigde getalenteerde jonge ontwerpers uit dat te doen. Het doel was daarmee een zowel eenheid als diversiteit aan te brengen. (www.dokarchitecten.nl)

Gebouw Noordhoekring
Noordhoekring, verzamelen op hoek Korte Schijfstraat - Noordhoekring
Rondleiding van 11.00 tot 12.00 uur
Door Ton van der Hagen (Archistad)
Met de realisatie van de 198 appartementen aan de Noordhoekring is de realisatie van het stedenbouwkundig plan Schoolstraat en omgeving voltooid. Dit stedenbouwkundig plan en de realisatie van de diverse bouwblokken heeft ten grondslag gelegen aan het ontstaan van DAT in 1984. Het plan behelst een grootschalige reconstructie van het zuidwestelijke deel van de Tilburgse binnenstad waarbij fabriekscomplexen en oude kantoorgebouwen hebben plaatsgemaakt voor een groot stedelijk woonmilieu. In de laatste fase van dit plan is de bebouwing van de Noordhoekring gerealiseerd in samenhang met een stadspark en de achterliggende bebouwing van architectenburo Storimans. Het bouwblok aan de Noordhoekring is opgedeeld in een aantal volumes die in elkaar grijpen. De volumes worden niet alleen bepaald door materiaalverschillen of architectonische kenmerken maar ook door subtiele hoekverdraaiingen in de rooilijn. Deze verdraaiingen zijn bepaald door of reageren op de bestaande omgeving. Op deze wijze ontstaan specifieke stedenbouwkundige ruimten. (www.datarchitecten.nl)

Cube / Tilburg University
Hogeschoollaan, verzamelen tussen Tias gebouw en parkeerplaats (zie deze link naar Google Maps)
Rondleiding van 13.00 tot 14.00 uur
Door Noëmi Vos (KAAN architecten)
Op de campus van Tilburg University zijn veel veranderingen gaande. Met het groeiende aantal studenten en een aantal verouderde gebouwen, is uitbreiding en vernieuwing noodzakelijk. De eerste stap in de ontwikkelingen van de campus is de realisatie van gebouw Cube, ontworpen door KAAN architecten, op het noordelijke deel van het universiteitsterrein. Het grote onderwijsgebouw heeft een vierkante vorm en is relatief laag, zoals meer gebouwen op de campus. Daarmee wordt een inpassing in de omgeving en tussen de bomen gerealiseerd. Veel daglicht en uitzicht naar buiten zorgen voor een versmelting met de omgeving. (www.kaanarchitecten.com)

Talentsquare
Hart van Brabantlaan 15, verzamelen op pleintje voor restaurant Masal
Rondleiding van 13.00 tot 14.00 uur
Door Dirk van de Pol (Bo2.rotterdam)
Talentsquare is een complex met studentenwoningen. Door slim om te gaan met het gebouwontwerp is het mogelijk geworden op een locatie direct aan het spoor en een drukke invalsweg een beschutte plek te creëren. Alle studenteneenheden grenzen met hun voordeur èn keuken aan de gemeenschappelijke buitenruimten. De galerijen zijn ontmoetingsruimten geworden. Aan de drukke stadszijden hebben de woningen grote vensters met diepe vensterbanken waar rustig gestudeerd kan worden. (www.bo2rotterdam.nl)

Gebouw 88 en omgeving, herbestemmen in de Spoorzone
Burgemeester Brokxlaan 8, verzamelen bij broodjeszaak Smeer’m in gebouw 84*
Rondleiding van 13.00 tot 14.00 uur
Door Ed Bergers
Gebouw 88 was oorspronkelijk een zagerij gebouwd in 1868. Veel oude elementen zijn bij het ontmantelen bewaard gebleven. Het was een verrassing voor de aannemer wat er achter de grote betonnen platen aan de buitenkant zou schuilen. Het vermoeden dat de ramen door zouden lopen klopte. Deze zijn nu hersteld en zorgen voor prachtige lichtinval in het hele gebouw. Ook de oude installatiebuizen blijven deels hangen als historisch relict in het nieuwe moderne interieur. Op de bovenste verdieping is het oude dakbeschot zichtbaar en is een deel van het verhaal van het gebouw afleesbaar. Met het oog op de toekomst zijn zoveel mogelijk duurzame maatregelen getroffen. Zo ligt er aan zuidkant een flink aantal m2 zonnepanelen op het dak en is het hele gebouw gasvrij. Het klimaatsysteem wordt voorzien van een warmtepomp. Na renovatie is het gebouw in gebruik genomen door de Stichting Hal 88. Binnen deze nieuwe organisatie werken Midpoint Brabant en Starterslift om het ondernemersklimaat in Tilburg te verbeteren. Het is een plek voor ontmoeting en dienstverlening voor starters, ZZP’ers en kleine ondernemingen zodat ze kunnen uitgroeien tot solide bedrijven. Vooraf wordt een bezoek gebracht aan Gebouw 84 en Gebouw 79 (Ontdekstation013) waar architectonische ingrepen voor het tijdelijk hergebruik van dit industrieel erfgoed worden belicht. (www.bvab.nl) (www.spoorzone013.nl)
*TIP: Smeer’m heeft speciale aanbieding voor bezoekers van de Dag van de Architectuur

Terug naar overzicht Naar het verslag
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.