Straatpraat met Eyas | Episode 8 ‘brutalisme’

T-reporter Eyas maakt vlogs en bevraagt de Tilburgers over een specifiek item uit BOUWSTOF. In episode 8 sprak Eyas met "gebruikers" van het door architect Hugh Maaskant (1907-1977) ontworpen Academia gebouw aan de professor Cobbenhagenlaan. Het gebouw dateert uit 1972 en heet tegenwoordig Academia Building.

Het is oorspronkelijk ontworpen als kunstacademie, vandaar de hellende glasgevel aan de noordzijde, met de voor kunstenaars meest gunstige (zon- en schaduwvrije) lichtinval. Rondom een enorme hal lagen de ateliers die verbonden waren met de overige ruimtes door middel van brede presentatiebalkons, kleine verblijfsruimtes en open trappen.

Toen het gebouw in het begin van de 21e eeuw met sloop werd bedreigd, rees daartegen al snel verzet. Onder leiding van wijlen hoogleraar Harry Peeters werd de actiegroep BAM (Behoud Architectuur Maaskant) opgericht, waarna – dankzij goede contacten van Peeters – het gebouw de status van gemeentelijk monument verwierf.

Academia is meerdere malen gerenoveerd en van nieuwe bewoners voorzien. Het bevat anno 2020 vooral college- en vergaderzalen en organisaties voor dienstverlening aan studenten. De opvallendste verandering wordt gevormd door de kleurige, ronde of ovalen zalen en kamers die her en der zijn toegevoegd. Ze zijn ‘reversibel’ aangebracht, wat inhoudt dat ze weer te verwijderen zijn, zonder de oorspronkelijke architectuur beschadigd te hebben.