BOUWSTOF | talkshow 21 april 2021

Onze gasten!

Anne van Kuijk | Innovating the Landscape

Momenteel is het Van Gogh Nationaal Park i.o. de gastregio voor de Landschapstriënnale 2021 High Green Innovating the Landscape. Tilburg is trekker van het landschapslaboratorium Economische Dragers, de gemaakte documentaire kan je hier zien, en de bijbehorende trialoog hier. We gaan met Anne van Kuijk (Adviseur omgevingskwaliteit bij de provincie Brabant) in gesprek over het landschap als economische drager. Hoe houd je balans tussen een economisch ‘productief landschap’ en een aantrekkelijk, (be)leefbaar landschap voor recreatie? Heeft een landschap altijd economische dragers nodig om te kunnen bestaan? En wat betekent dat voor de toekomst? En verder: Welke transities komen op het landschap af? 

Piotr Kalbarczyk en Neta Leiboviz | Diverse blikken op stedenbouw en architectuurWat is het belang van diverse culturele achtergronden voor het vak van de architectuur en stedenbouw? De AvB in Tilburg heeft een zeer internationale studentenpopulatie. We spreken met alumnus Piotr Kalbarczyk en Neta Leiboviz (student) over hun ervaringen. Op welke manier kunnen  verschillende culturele achtergronden en visies op de stad bijdragen aan de ontwikkeling van het vak ruimtelijke ordening? Hoe zien we dat concreet terug in concepten en ideeën? Wat is het belang van al deze verschillende culturele invloeden voor de praktijk? 

Matthijs Korevaar | De ontwikkeling van de prijzen in de woningmarktAls koopstarter lijkt het praktisch onmogelijk om een betaalbare woning te kopen, ook in Tilburg. Studenten blijven langer in een studentenwoning wonen, jonge mensen blijven langer thuiswonen, spoedzoekers raken in de knel, en een enkeling wordt zelfs (tijdelijk) dakloos. De woningmarkt wordt steeds minder inclusief. Wat betekent dit voor de toekomst van de stad? Matthijs Korevaar, promoveerde onlangs met zijn onderzoek naar de dynamiek van de woningmarkt in de geschiedenis. Welke lessen kunnen we leren uit prijsontwikkelingen in de geschiedenis? En wat zijn oplossingen om het probleem op de woningmarkt aan te pakken?