26 okt 2023

nieuwe publicatie verdieping Omgevingskwaliteit, voor wie?

Tilburg e.o.
nieuwe publicatie verdieping Omgevingskwaliteit, voor wie?

Goed nieuws voor de liefhebbers van de CAST publicatie Verdieping! We hebben een vernieuwde Verdieping uitgebracht. Deze waardevolle eerste editie met een volledig nieuwe uitstraling heeft als onderwerp en titel: Omgevingskwaliteit, voor Wie?

Wat kunnen we in deze tijd verstaan onder kwaliteit van architectuur en omgeving, en hoe kijken we vanuit dit perspectief naar de toekomst? De Verdieping brengt lokale en nationale perspectieven samen rond het begrip omgevingskwaliteit. Binnen de context van opgaven en uitdagingen als verdichting, klimaat, energietransitie en sociale inclusie. Met deze publicatie probeert CAST vorm te geven aan de complexiteit en gelaagdheid van dit vraagstuk. Wanneer we het hebben over omgevingskwaliteit, over welke kwaliteit hebben we het dan en op wie is de kwaliteit gericht?

Inhoud verdieping Omgevingskwaliteit, voor wie?

Wethouder Bas van der Pol wil ontwerpkracht weer terugzien in de stad | Interview door Rens van de Plas (journalist) met wethouder Bas van der Pol over experiment, ontwerpkracht en leefbare plekken voor iedereen.

Een genereuze stad is gebouwd op samenwerking en ideologie  | Opiniestuk door Teun van den Ende (onderzoeker en schrijver). Welke lessen uit de geschiedenis van de Nederlandse Volkshuisvesting kunnen we meenemen voor de toekomst van de stad?

Thuis in de straat? | Beeldessay door Claudia den Boer (fotografe). Een serie die prikkelt na te denken over Tilburg als woonomgeving. Is een gevoel van ‘thuis’ hetzelfde als ‘woon- en leefkwaliteit’?

Het Moet activistischer | Interview door Catja Edens (architectuurhistoricus) met Leo van Broeck (architect en voormalig Vlaams bouwmeester) en Hilde Blank (directeur BVR en voormalig stadsbouwmeester Leiden)

Ontwerpers en bouwers discussiëren over de stad: ‘We moeten veel meer doen dan alleen objecten maken’ Panelgesprek met zes Tilburgse stadmakers onder leiding van Henriëtte Sanders, geschreven door Rens van de Plas.

Omslagbeeld en ontwerp door Janine Hendriks, Kaftwerk.

Inspiratie

We hopen u als lezer van deze Verdieping te voeden en inspireren met waardevolle blikken. Inspiratie om na te denken over hoe we anders kunnen kijken naar de kwaliteit van de inrichting van onze omgeving (in stad, dorp en land).  Welke kwaliteiten wensen we in onze omgeving, als we leefbare plekken voor iedereen willen? En wat vraagt dat van ieder van ons?

Nieuwsgierig geworden? Lees hier een eerste preview

Bestellen

verdieping Omgevingskwaliteit, voor wie? is te bestellen door een mail te sturen naar CAST. We vragen hiervoor een bijdrage van €5,- (excl. verzendkosten). Afhalen bij ons op kantoor is mogelijk. Vermeld bij uw bestelling: uw naam, adresgegevens, aantal gewenste exemplaren en uw voorkeur voor verzenden of ophalen. 

De Verdieping is daarnaast ook verkrijgbaar bij boekhandel Livius en Gianotten.