21 Sep 2023

Strijbos & Van Rijswijk ‘Your Acoustic Horizon’

Tilburg e.o.
Strijbos & Van Rijswijk ‘Your Acoustic Horizon’

Van 16 tot en met 28 september kunnen alle bezoekers van de LocHal in Tilburg oog in oog staan met lopend onderzoek van geluidskunstenaars Strijbos & Van Rijswijk. Het kunstenaarsduo werkt samen met beeldend kunstenaar Marc van Vliet op het Stadsbalkon aan hun nieuwe project ‘Your Acoustic Horizon’. Hiermee streamen ze live het geluid van de stad naar de locatie in de LocHal. Met behulp van generatieve software smeden ze de geluiden tot een muzikaal geheel, waar het publiek letterlijk doorheen loopt. Als bezoeker ben je vrij om door te installatie te begeven terwijl je uitkijkt over de stad en met het spoor direct voor je. Strijbos & Van Rijswijk willen hiermee een moment creëren waarin je al luisterend vernieuwd navigeert door de stad.

 Onderzoekslab S&VR

Strijbos & Van Rijswijk werkt aan hun internationale projecten vanuit hun locatie aan de Lange Nieuwstraat te Tilburg. Op die plek in de zogenaamde Spoorzone doen zij in samenwerking met jonge makers, veelal muziektechnologen, en experts, onderzoek naar mogelijke toepassingen van nieuwe technologieën in hun kunstpraktijk.

 ‘Your Acoustic Horizon’ is zo’n voorbeeld waarin nieuwe technologie wordt getest en verder ontwikkelt. In dit project wordt onderzoek gedaan naar het live streamen van geluid - het geluid van plek A live overbrengen naar plek B. Ook onderzoeken en ontwikkelen ze generatieve software om deze geluiden automatisch te ordenen en te bewerken, waarna ze in de installatie weer op muzikale wijze tot klank worden gebracht. Het onderzoek van deze techniek op deze schaal was een lang gekoesterde wens van de kunstenaars.