31 Jan 2022

Nieuwe collega CAST, Bas Horsten

Nieuwe collega CAST, Bas Horsten

Als geboren en getogen Tilburger ben ik sinds de jaren ’90 geïnteresseerd in de ontwikkelingen van de stad. Eerst voornamelijk op architectonisch gebied, later kwamen daar ook historie en erfgoed bij. De activiteiten van CAST zijn voor mij al sinds het begin van deze eeuw een mooie gelegenheid om op de hoogte te blijven van de diverse ontwikkelingen, want onze stad heeft eigenlijk nooit stil gestaan.

Naast de ontwikkelingen van de Piushaven en Spoorzone, staat voor de komende jaren nog genoeg op het programma. Tilburg bouwt flink door. Thema’s als verdozing maar ook de krapte op de woningmarkt zijn actueler dan ooit. Ook in het centrum gaat er veel gebeuren. Het Stadsforum kan weleens een project worden waar de Tilburger al jaren op hoopt. 

Van huis uit ben ik bouwkundige en werkte ik in die hoedanigheid voor diverse architectenbureaus in Tilburg en ’s Hertogenbosch. Sinds de economische crisis van 2010, ben ik de museumwereld ingerold. In dienst bij het ontwerpbureau Kinkorn, gevestigd in de prachtige bakkerij in de Acaciastraat, heb ik mogen werken aan zeer uiteenlopende exposities voor diverse musea in Nederland en Belgie. Een prachtig vak, met zeer diverse onderwerpen en waarin vele disciplines samen komen. Sinds enkele jaren werk ik als zelfstandige en heb ik sinds kort een prachtig atelier in de oude rechtbank aan het Stadhuisplein. 

Tilburg, erfgoed en objecten die een prachtig verhaal vertellen komen vaak in mijn werk terug. Met Noortje van Venrooij bedacht ik in 2018 De Jaozeetie, een Tilburgs rariteitenkabinet. Aan de hand van 50 verhalen en voorwerpen vertelde de expositie de geschiedenis van Tilburg met een knipoog. We stonden daarmee tweemaal op de Tilburgse kermis, maar ook op het Stadsbalkon tijdens de opening van de LocHal. Voor Willem II ontwierp ik de expositie Leev’ Hoezee, ter ere van het 125 jarig bestaan van de Tilburgse voetbalclub. Zo’n 25.000 bezoekers zagen afgelopen zomer deze visuele en interactieve tijdreis door het 125 jarig bestaan van de club op het stadsbalkon in de LocHal.

Er zijn veel raakvlakken tussen mijn vak en de werkzaamheden bij CAST. Een mooie gelegenheid voor mij om op deze manier mee te kunnen helpen aan de ontwikkelingen van de stad. Een mooi streven zou zijn om Tilburgers en professionals op een toegankelijke en ludieke manier (opnieuw) kennis te laten maken met de actuele ontwikkelingen in de stad. Ik weet hoe belangrijk het is om inhoud te vertalen naar een ontwerp en fysieke vorm, waarbij diverse doelgroepen worden aangesproken. Zonder dat de boodschap aan kracht en inhoud verliest. 

Hopelijk tot binnenkort bij een evenement van CAST.