naar een duurzame integrale wijkaanpak
13 apr 2019 - 14 apr 2019

CASTatelier Wijk vol Energie & Logistiek Landschap | Panorama Nederland en lezing Paul van Hoesel

Op zaterdag 13 april en zondag 14 april is Panorama Nederland in de LocHal te zien.
CASTatelier stad vol energie
CASTatelier Wijk vol Energie & Logistiek Landschap | Panorama Nederland en lezing Paul van Hoesel
  • Datum
    za 13 apr 2019 -
    zo 14 apr 2019

Tentoonstelling én lezing

Op 13 en 14 april is de tentoonstelling Panorama Nederland in de LocHal te bekijken. We zien grote ruimtelijke opgaven op ons afkomen: denk aan de klimaatverandering, de afnemende biodiversiteit of het tekort aan woningen. Het College van Rijksadviseurs schetst met deze tentoonstelling een toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. Ook in en om Tilburg is de ruimtelijke inrichting een belangrijke opgave. Waar in het landschap moet bijvoorbeeld de energietransitie plaatsvinden? Hoe passen we nieuwe bedrijventerreinen en logistieke bedrijfspanden in het landschap? Waar willen we genieten van de natuur?  Op zondag 14 april komt Paul van Hoesel, strateeg Ruimte bij de gemeente Tilburg, vertellen over het ‘Next Landscape’. Van Hoesel schetst een beeld de grote veranderingen in het landschap die hij rondom Tilburg ziet ontstaan en legt uit hoe Tilburg aan het ‘volgende landschap’ werkt. U kunt het Panorama Nederland komen bekijken en zijn lezing gratis bijwonen. We starten om 13.00 uur in het Future Lab (Bibliotheek LocHal) Dit programma wordt georganiseerd door het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg (CAST) en het Tilburgs Architectuurfilm Festival (TIAFF).

Over Panorama Nederland, een tentoonstelling:

Panorama Nederland is een toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. Het laat zien hoe de grote maatschappelijke vraagstukken van nu de sleutel kunnen zijn voor welkome, structurele verbeteringen in de toekomst.

Een optimistisch en aantrekkelijk toekomstbeeld

Nederland staat voor een aantal complexe vraagstukken. De klimaatverandering, de vergrijzende samenleving, de overstap naar hernieuwbare energie, het nijpende tekort aan woningen en de verduurzaming van de landbouw. Stuk voor stuk opgaven waarvan we allemaal de gevolgen zullen ervaren, in ons landschap en in onze levensstijl.

Het College van Rijksadviseurs schetst met Panorama Nederland een optimistisch en aantrekkelijk toekomstbeeld. Een Nederland dat voor iedereen uiterst herkenbaar blijft, maar dat toch op allerlei terreinen fundamenteel anders werkt. De verbeelding aan zet, het verlangen als motor.

 

Download de app Panorama Nederland

In de app van Panorama Nederland kun je een blik werken in het Nederland van de toekomst. Rijksbouwmeester Floris Alkemade en de Rijksadviseurs voor de fysieke leefomgeving Berno Strootman en Daan Zandbelt geven tekst en uitleg over het panorama en de verschillende thema's. De app is beschikbaar in de App Store en Google Play Store.Meer lezen? Het College van Rijksadviseurs maakte een mooie publicatie: https://www.collegevanrijksadviseurs.nl/adviezen-publicaties/publicatie/2018/12/06/panorama-nl