Buitenkans
20 okt 2022 - 21 okt 2022

Buitenkans dagexcursie buitengebied Oost Brabant

CASTatelier Buitenkans

Samen met enkele experts bezoeken we inspirerende initiatieven en verkennen ruimtelijke opgaven en ontwerp- en toekomstvisies in het buitengebied tussen Den Bosch, Uden en Eindhoven.

Buitenkans dagexcursie buitengebied Oost Brabant

Op donderdag 20 oktober 2022 organiseert architectuurnetwerk Buitenkans een dagexcursie in het buitengebied in het oosten van Noord-Brabant. Samen met enkele experts bezoeken we inspirerende initiatieven en verkennen ruimtelijke opgaven en ontwerp- en toekomstvisies. Vanaf NS-station ’s-Hertogenbosch maken we een dagexcursie met de bus en bezoeken o.a. Slabroek, Sint-Oedenrode en Oirschot. Thema’s die o.a. aan bod komen: ruimtelijke uitdagingen van grondgebruik landbouw, natuur en landschap, erftransities van agrarische bebouwing, natuurinclusief en biobased bouwen. 

Programma

Op de Maashorst bezoeken we natuurinclusieve streekboerderij Slabroek, Boer In Natuur. Het project won in 2018 de prijsvraag Brood en spelen (winnaar zuid). Voedselproductie en natuurbeheer gaan hier hand in hand en kringlopen worden zoveel mogelijk gesloten. De boerderij is gelegen op de Peelrandbreuk met landschappelijke uitdagingen van de droge zandgronden en kwelwater.

In St.-Oedenrode bezoeken we het Land van Kien(foto). De betrokken ondernemers willen het landgoed  laten uitgroeien tot meest innovatieve landschappelijke leefgebied van morgen, met respect voor de historie, de kringloopgedachte en het toepassen van zowel slimme innovaties als oude beproefde methodes.

 Tot slot brengen we een bezoek aan Oirschot. De gemeente maakt hier actief werk van een nieuwe Biobased bouwcultuur. Onderdeel daarvan is de Prijsvraag Biobased en natuurinclusief. In september 2022 wordt de winnaar van de prijsvraag bekend gemaakt. Deze mag een masterplan opstellen voor de gebiedsontwikkeling De Kemmer-Eindhovensedijk.


Sprekers

Gedurende de dag worden op locatie en in de bus presentaties gegeven door betrokken ontwerpers, ondernemers, beleidsmakers en ontwikkelaars. Onder andere door: Pieter Veen, Wilco de Zeeuw, Rob Jansen, Marianne Verhoeven, Tom van Tuijn en Menno Moen. Bovendien is er tijd voor rondleiding op locatie, interactie en netwerken.


Praktische info

Datum: donderdag 20 oktober

Ontvangst: vanaf 9.30 uur NS station ’s-Hertogenbosch (bij de Draak)

Vertrek: (stipt!) om 10.00 uur. Om 18.00u uur zijn we weer terug in ‘s-Hertogenbosch.

Voor wie: beleidsmakers (gemeenten en provincie), (landschaps-)architecten, ontwerpers, stedenbouwers, (gebieds-)ontwikkelaars, ondernemers, e.a. experts buitengebied.

Kosten deelname: €25,- (presentaties, busvervoer, lunch en drankje inbegrepen)

Aanmelden: via deze link


* Buitenkans is een samenwerkingsverband en het kennisnetwerk van de architectuurcentra uit Noord-Brabant en Turnhout en filmfestival TIAFF. Samen onderzoeken we de ruimtelijke opgaven in het buitengebied en verkennen we de inzet van ontwerpkracht.

Om een indruk te krijgen van wat je kunt verwachten, lees dan hier het verslag terug van de fietsexcursie die we op 16 juni organiseerden.