Talkshow over architectuur en stedenbouw
07 dec 2022

BOUWSTOF talkshow

BOUWSTOF talkshow

BOUWSTOF is dé talkshow in Tilburg: een dynamisch programma met ruimte voor actualiteiten, interviews, verdiepende gesprekken en cross-overs waar iedereen met een interesse voor architectuur, ruimtelijk ontwerp en design bij wil zijn. Een ontspannen avond met inhoud en diepgang.BOUWSTOF talkshow

In deze editie zijn o.a. te gast: 

Wethouder Bas van der Pol over de plannen voor de Kempenbaan-Oost. Een aantal jaren geleden kwam dit gebied in het nieuws toen bleek dat de eigenaar de grond een distributiecentrum wilde bouwen, terwijl de gemeente woningbouwambities voor deze stadsentree had. Inmiddels ligt er een plan voor een stadslogistiekcentrum, een transferium en woningbouw dat op instemming van de gemeenteraad kan rekenen. Hoe is deze omslag er gekomen en wat is een stadslogistiekcentrum eigenlijk? Op welke manier wil de wethouder dit bedrijventerrein ruimtelijke kwaliteit geven? En hoe verhouden de plannen zich tot de verdichtingsambities van Tilburg? 

Saskia van Stein (IABR) & Kristian Koreman (ZUS / Ministerie van Maak) over de IABR tentoonstelling ‘It’s About Time’ en het Ministerie van Maak. Wat is de rol van de architect in de grote ruimtelijke opgaven van nu (zoals de ontwikkeling van 900.000 woningen en de enorme klimaatopgave) en hoe verhoudt dat zich tot de geschiedenis en toekomst?

Ton vd Hagen (architect) over de verdichting van Tilburg (n.a.v. het onderzoek en de recent verschenen longread). Waar liggen kansen voor meer woningbouw en meer kwaliteit in de stad? En wat zijn mogelijk valkuilen in de verdichtingsopgave? 

Pien Rutten (Pien & Amber) over het kraken van ruimtes voor kunstenaars in de stad. Samen met haar collega Amber Dijs zorgt Pien dat theater De Nieuwe Vorst regelmatig wordt gekraakt. Zo creëren ze ruimte voor creatieve, ongehoorde thema’s, ideeën, disciplines en denkrichtingen. Wat zijn de tofste ideeën? Is er in Tilburg, als Stad van Makers, wel genoeg ruimte om die plannen tot uitvoer te brengen? En andersom: Wat kunnen die creatieve makers bijdragen aan de (ruimtelijke) ontwikkeling van Tilburg?

Binnen het Ministerie van Maak ontwikkelenden 101 teams een ontwerp voor de duurzame inpassing van 10.000 nieuwe woningen in een gebied van 2 x 2 km, verspreid door heel Nederland. Tilburg was populair. Maar liefst 3 teams ontwierpen voor deze regio. Team 2.68, Studio Izabela Slodka en Bedaux de Brouwer pitchen tijdens Bouwstof hun concept.

Uiteraard tackelt Tourtje Tilburg met Tim het laatste bouwnieuws, was T-reporter Hassiba bij de ‘kraak mee-avond’ in De Nieuwe Vorst en sluit Martijn Neggers de avond weer scherp af.