Talkshow over architectuur en stedenbouw
05 jul 2023

BOUWSTOF talkshow

BOUWSTOF talkshow

BOUWSTOF is dé talkshow in Tilburg: een dynamisch programma met ruimte voor actualiteiten, interviews, verdiepende gesprekken en cross-overs waar iedereen met een interesse voor architectuur, ruimtelijk ontwerp en design bij wil zijn. Een ontspannen avond met inhoud en diepgang.

BOUWSTOF talkshow

Deze editie zijn o.a. te gast:

MartJan Kuit  - architectuur influencer – medeauteur van BRUUT – atlas van het brutalisme in Nederland. Als niet-architect is Martjan één van de meest bekende influencers op het gebied van architectuur geworden die zelfs het NOS-journaal en Nieuwsuur haalde met zijn opvattingen over ‘smaakgevoelige’ gebouwen. Hoe heeft zijn ster zo snel kunnen rijzen? Daarnaast spreken wij over het onlangs verschenen boek BRUUT (over brutalistische architectuur) waarin hij een lans breekt voor het (betonnen) architectonisch erfgoed, in de hoop dat de waardering groeit en de dreiging van sloop vermindert. 

Violette Schonbërger – architect en stedenbouwkundige. Violette ontwerpt, onderzoekt en onderwijst complexe stedelijkheid. Ze publiceert columns over architectuur en stedenbouw vanuit een brede kritische blik op het vakgebied. Sinds 2021 is ze daarnaast lid van de Omgevingscommissie in Tilburg. We spreken met haar over ruimtelijke kwaliteit en hoe je daar als stad aan het beste aan kan werken.

Paul van Hoesel - strateeg Ruimte gemeente Tilburg. Paul neemt ons mee in het Programma 013 Parken, waarmee Tilburg uitvoering gaat geven aan de opgaven water, groen en klimaatadaptatie in samenhang met verstedelijking. De stad gaat fors vergroenen, door het revitaliseren van bestaande parken, het toevoegen van beeldbepalende parken en groene verbindingen. Mischa Cillessen (ecoloog gemeente Tilburg) en Anneke Moors (adviseur Kunstloc Brabant) lanceren de Stadsnatuur Route Tilburg. Hiermee worden bewoners en ontwerpers geprikkeld om bij te dragen in de vergroeningsopgave van de stad. Studenten van Fontys MAU namen al een voorproefje. 

Mirte van Duppen – videokunstenaar – AgriValley is een langlopend poëtisch onderzoek naar de Nederlandse landbouw. In een videokunstinstallatie maakt Mirte de productielandschappen zichtbaar. De futuristische beelden geven inzicht in de enorme impact van de technische innovatie in de agrarische sector. Begin mei bracht ze het bijbehorende boek AgriValley uit, met interviews en perspectieven op de betekenis van deze innovatie in het productielandschap voor de toekomst.

Uiteraard tackelt Tourtje Tilburg met Tim het laatste bouwnieuws, T-reporter Eyas neemt ons mee in de vlog Straatpraat en Martijn Neggers sluit de avond weer scherp af.