Architectuurgids

Architectuurgids

Architectuurgids

Cast  ontwikkelde in 2011 in  samenwerking met architectuurhistorici Hans Ibelings en Leon Sebregts, en met fotografie van René de Wit de architectuurgids Midden-Brabant. Daarnaast maakte CAST ook een website en Layar-applicatie met bijzondere gebouwen in de gemeenten Tilburg, Loon op Zand, Waalwijk, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk.

Koop nu de Architectuurgids Midden-Brabant. Aan de hand van foto’s, beschrijvingen en inleidingen per gemeente, vormen meer dan 140 projecten een leidraad voor het ontdekken van bijzondere architectuur en stedenbouw in de regio. Bestel de architectuurgids nu voor slechts €10,- via secretariaat@castonline.nl

Deze gids toont geen doorsnede van de architectuur van Midden-Brabant, maar geeft een beeld van wat het gebied van Waalwijk tot Hilvarenbeek in architectonisch opzicht onderscheidt van de rest van Nederland. Het karakter van de architectuur wordt in deze regio vanaf het midden van de negentiende eeuw bepaald door de prominentie van industrie en van de katholieke kerk. Met het verdwijnen van de industrie en de ontkerkelijking is daar de afgelopen vijftig jaar een nieuwe Midden-Brabantse karakteristiek bijgekomen: de herbestemming van in onbruik geraakt industrieel en katholiek erfgoed. Verder onderscheidt de regio zich door een ruime aanwezigheid van bijzondere woonhuisarchitectuur en zijn er bouwwerken die zo exceptioneel zijn dat ze ongeacht of ze bij een thema passen een plaats verdienen in een gids.

Met meer dan 140 projecten en inleidingen per gemeente over de belangrijkste architectonische en stedenbouwkundige ontwikkelingen vormt deze publicatie een overzichtelijke leidraad voor het ontdekken van de regio Midden-Brabant.

Website

Naast het 240 pagina's tellende boek maakte CAST de website www.architectuurgidsmiddenbrabant.nl / www.castgids.nl, waarop de projecten te filteren zijn naar gemeente, thema en tijdsperiode. De bescheiden selectie in het boek kan hierop de komende jaren verder aangevuld worden.

Layar-applicatie

De Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw gaf ter gelegenheid van zijn 75-jarig bestaan opdracht tot het maken van een Layar-applicatie. Via deze applicatie kan iedereen ook onderweg de informatie uit de architectuurgids bekijken via zijn mobiele telefoon.

Layar is een gratis "augmented reality browser". De applicatie toont informatie over objecten waar u de camera van uw smartphone op richt. Via deze link vindt u meer informatie over de Layar-applicatie van CAST. U kunt deze applicatie gebruiken door op uw smartphone de Layar-applicatie te downloaden en daarin te zoeken naar de layer: CASTgids. Wanneer u dan door de dorpen en steden in de regio loopt kunt u de projectbeschrijvingen en foto's bekijken.

Fietsroutes

Koop 3 fietsroutes + de architectuurgids voor slechts € 12,50

De fietsroutes horen bij de Architectuurgids Midden-Brabant. In deze gids leest u de volledige beschrijvingen die horen bij de gebouwen waar u langs fietst. Als u het volledige pakket koopt. U ontvangt drie fietsroutes (Oisterwijk, Loon op Zand/Waalwijk en Gilze en Rijen) in combinatie met de Architectuurgids voor slechts € 12,50. Het pakket is te koop via secretariaat@castonline.nl.

 

architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.