Talkshow over architectuur en stedenbouw
13 mrt 2024

BOUWSTOF talkshow

BOUWSTOF talkshow

BOUWSTOF is dé talkshow in Tilburg: een dynamisch programma met ruimte voor actualiteiten, interviews, verdiepende gesprekken en cross-overs waar iedereen met een interesse voor architectuur, ruimtelijk ontwerp en design bij wil zijn. Een ontspannen avond met inhoud en diepgang.

BOUWSTOF talkshow

Deze editie zijn te gast:

Ad de Bont - partner en stedenbouwkundige bij Urhahn en medeoprichter van Platform Gezond Ontwerp. Hij is daarnaast auteur van het boek Buitenkansen voor een uitnodigende buitenruimte. Hij geeft zijn visie op hoe je vorm kunt geven aan een beweegvriendelijke omgeving. Een klimaatbestendige buitenruimte die verleidt tot gezond gedrag: bewegen, spelen en sporten.

Rob van Rijswijk en Jeroen Strijbos - Tilburgse componisten en geluidskunstenaars. Zij werken al 25 jaar samen aan de ontwikkeling van hun transformerende grootschalige werken voor het landschap, zoals Walk With Me en Signal. In hun werk maken ze gebruik van op maat gemaakte technologie, originele compositie en live performance. Hierbij hebben ze een grote interesse in hoe zij met geluid van invloed kunnen zijn op de beleving van de ruimte door het publiek. Zij delen hun ervaringen en inzicht hoe geluid beter en meer toegepast zou kunnen worden in de openbare ruimte.

Marco Visser en Peter van Schie – stedenbouwkundigen bij gemeente Tilburg en Breda. Zij nemen ons mee in de ontwerpresultaten die EUROPAN 17 opleverde voor de Stedelijke Regio Breda Tilburg (SRBT). Eind vorig jaar werden de winnaars van de Europese ontwerpwedstrijd bekend gemaakt. In Tilburg werden voorstellen gemaakt voor het Kenniskwartier en Groenewoud. De ruimtelijke opgaven van de locaties ’t Zoet en Schorsmolen (Breda) en de locaties in Waalwijk en Etten-Leur zijn ook exemplarisch voor andere dorpen en steden. Wat gaat de SRBT doen met de resultaten van EUROPAN en wat levert het voor de jonge ontwerpers op?

Marjet Rutten – inspirator bouwsector rond innovatie en duurzaamheid. Marjet is al decennia werkzaam in de bouwsector en maakt zich o.a. hard voor een duurzame bouwsector. Dit doet ze door te adviseren, onderzoek te doen en artikelen te schrijven. Ze is daarnaast werkzaam bij Building Balance en zet zich in als Gideon. Voor CAST schreef ze het artikel Pro-actief handelen is noodzakelijk! Voor de vernieuwde Verdieping -die vanavond voor de tweede keer verschijnt- verdiepte ze zich in de vraag hoe we de transitie naar een duurzame bouwsector kunnen versnellen.

Bezoekers van BOUWSTOF ontvangen na afloop een uitgave van de Verdieping Duurzaam Bouwen, wat houdt ons tegen? Met bijdragen van betekeniseconoom Kees Klomp, Marjet Rutten en journalist Rens van de Plas, een interview met stakeholders, lessen uit de praktijk en illustraties door Djenné Fila.

In straatpraat wordt poolshoogte genomen wat Tilburgers van de nieuwe architectuur van de afgelopen jaren vinden, nu er in juni een Tilburgse Architectuurprijs wordt uitgereikt.

Tourtje Tilburg met Tim spreekt met Emile Kint van Tiwos bij het net opgeleverde project van de flexwoningen ’t Kompas op Zuid.

Martijn Neggers sluit de avond weer kritisch af.