Buitengewoon groene idealen
Na het gesprek met de wethouder verschijnt T-reporter Hassiba op het scherm, die verslag deed van de Dag van de Stad, een evenement dat dit jaar in Tilburg plaatsvond. Daarvoor interviewt ze onder meer kunstenaar Hein van Duppen over zijn Reizende Boom. “Het wordt steeds warmer in de stad en groen kan daar echt een bijdrage aan leveren. Ik hoop dat mensen anders gaan kijken naar hun omgeving en dat de gemeente anders gaat kijken naar groene opgaven,” zegt Van Duppen.
De volgende genodigden kunnen het daar alleen maar hartstochtelijk mee eens zijn. Max Latour en Stef Janssen betreden het podium en mogen voor presentator Bas Mastboom een korte pitch geven. Latour bijt het spits af. Hij is computational designer bij Urban Reef. “Wij zien de stad als een rif en een potentiële habitat voor alle organismen,” zegt hij. “Zo gaan we nu niet met de natuur en de stad om. Heel vaak planten we ergens een boom die we uit een vierkantje gezaagd hebben. Onkruid halen we weg en de boom moet zijn weg maar zien te vinden,” zegt Latour.
“Met ontwerpstrategieën proberen we om in de stad natuurlijke condities na te bootsen, met veel variatie in microklimaten,” gaat hij verder. “We ontwikkelen vaak algoritmes om dat te bereiken en die algoritmes zetten we in als ontwerpdoel.” Het idee krijgt vorm in twee projecten: bij het ene project maken ze experimentele sculpturen die als pilot in de openbare ruimte komen te staan, zodat ze kunnen zien wat het effect is van verschillende omstandigheden op de sculpturen. En bij het tweede project wordt het idee al toegepast: een regenton waarbij poreus materiaal in de randen van de verzadigd kan raken met regenwater, zodat aan de buitenkant vegetatie kan groeien.
Stef Janssen van de Urban Jungle Reef speelt met dezelfde idealen. “Wij proberen de jungle in de stad te maken. Het komt erop neer dat de stad nu wordt gezien als onderscheidend ten opzichte van de natuur, terwijl de stad juist een bron zou moeten worden van de natuur. Dat betekent een andere soort ontwerpopgave en dat betekent beginnen met het werken met levende materialen,” zegt Janssen.
“Wij hebben de boomveer gekozen. Als je de boom uit de grond haalt, dan schept dat enorme nieuwe mogelijkheden. Je kunt hem dan leren dansen in de wind. Een boom die niet in de grond hoeft te staan, kun je bijvoorbeeld ook op een dak zetten,” vertelt hij enthousiast. “Bomen komen op plekken waar ze nog niet staan. Je schept zelf nieuwe condities. Als je dat voor elkaar hebt, krijg je de mogelijkheid de jungle in de stad te maken.”
Gaat het feit dat deze projecten aan conditiesturing doen niet tegen het gevoel in van de mannen? Volgens Latour niet. “Ons concept is zo veel mogelijk variaties scheppen. We moeten niet op één conditie focussen, maar op een hele grote variatie aan condities. Als een ecosysteem uit balans is, dan heeft een bepaald organisme geen natuurlijke vijand meer. Een rij eiken naast elkaar zonder andere vorm van diversiteit, zorgt voor de eikenprocessierups. Als je heel monotoon organismes uitkiest die ergens moeten leven, is dat vragen om problemen.” Conditiesturing is daarom niet per se verkeerd.
Janssen kan zich daarin vinden. “Ik ben zelf ook architect. Wij hebben allemaal geleerd dat je een interieur moet kunnen scheppen. Maar je kunt ook een interieur scheppen voor planten in de stad. Dat kan op straatniveau, op dakniveau, zelfs in een spleet en een kier. Je moet jezelf permitteren om radicale nieuwe detailleringen te bedenken voor zowel flora als fauna. Als je dat in je systeem hebt, wordt de stad een stadskwekerij,” zegt Janssen. “We denken altijd groots over veranderingen in het klimaat, terwijl je juist naar de kleinste micro-organismen moet kijken. De gevels.”
Wat is het wensbeeld van beide heren? Janssen is elk geval geneigd groots in te zetten. “Rio de Janeiro is getrouwd met het Atlantisch Woud. Er zijn daar bacteriën in de stad die ik Nederland niet heb meegemaakt. Als bomen kunnen trouwen met de stad, ontstaat er een nieuwe symbiose,” zegt hij. Latour vult hem aan: “Wij willen naar een stad die focust op een gezond ecosysteem, niet alleen voor de mens. In plaats van produceren moeten we meer gaan groeien. Probeer eens stukken in de stad in te richten waar de natuur kan verwilderen,” geeft Latour als tip mee.