Met het programma Nieuwe Verbindingen onderzoeken architectuurcentra CAST (Tilburg) en BLASt (Breda) samen met de stedelijke regio Breda Tilburg (SRBT) de ontwikkeling en verduurzaming van de regio aan de hand van een aantal actuele ruimtelijke en maatschappelijke opgaven. Dit doen we onder andere door een reizende tentoonstelling, een reeks regiogesprekken en een meerdaagse workshop.
Met de tentoonstelling worden zowel historische context als kansen voor de toekomst belicht, waaronder het herontwikkelen van voormalige industriegebieden, naoorlogse (woon)wijken en overdekte winkelcentra – monofunctioneel ontworpen plekken die aan vernieuwing, verduurzaming en functievermeninging toe zijn. In het kader van de internationale ideeënprijsvraag Europan hebben jonge ontwerpers al zes opgaven en locaties binnen de SRBT onderzocht en toekomstscenario’s verkend en verbeeld. Deze voorstellen zijn onderdeel van de tentoonstelling en dienen als inspiratie om soortgelijke opgaven in de regio aan te scherpen én aan te pakken. In de workshop gaan we daar samen met zowel al gevestigde professionals als jonge ontwerpers verder mee aan de slag. Het programma is daarmee tevens een call to action om naast nieuwe samenwerkingsverbanden te versterken, ook concrete acties aan gebiedsopgaven te verbinden, vanuit een integrale benadering.
PRAKTISCHE INFORMATIE
Van donderdag 21 november tot en met dinsdag 10 december is de tentoonstelling te bezoeken op het Stadsbalkon in de LocHal tijdens de reguliere openingstijden van de LocHal. Hierna reist de tentoonstelling door naar o.a. Waalwijk, Etten-Leur en Breda. Daarnaast organiseren we regiogesprekken en workshops over de verschillende opgaven.
Op 10 december organiseren we CAST&co in het kader van dit programma. Kijk hier voor meer informatie.
TERUGBLIK
21 november: Opening tentoonstelling en regiogesprek naoorlogse wijken
Donderdag 21 november vond de aftrap van het regionale rondreizende programma Nieuwe Verbindingen plaats, met de officiële opening van de tentoonstelling door wethouder Bas van der Pol en het eerste bijbehorende gesprek over de transformatie en opwaardering van naoorlogse wijken.
In veel naoorlogse wijken spelen dezelfde problemen: er zijn weinig voorzieningen en het woningaanbod is eenzijdig, verouderd en niet duurzaam. Deze wijken met hun kenmerkende stempel-en bloemkooltypologie zijn in veel SRBT gemeenten te herkennen, zoals in Tilburg in Groenewoud, de Vogeltjesbuurt en Noord.
Tijdens het eerste regiogesprek gingen stedenbouwkundigen, architecten en beleidsmakers met elkaar en het publiek in gesprek. Sophie Stravens sprak oa. met Tess Broekmans (Stedenbouwkundige en Partner Urhahn, Handreiking transformatie naoorlogse wijken MooiNL) over de uitdagingen in naoorlogse wijken, waaronder vergrijzing, verduurzaming en het gebrek aan voorzieningen. Zij benadrukte het belang van langetermijnvisies die rekening houden met sociale en fysieke transities. Jackel Henstra (Projectarchitect en Specialist duurzaamheid KAW) wees op het belang van maatwerk en directe communicatie met bewoners, en Pınar Balat (Architect en stedenbouwkundige Studio Pınar Balat) gaf voorbeelden van succesvolle co-creatie in Den Haag, waar bewonerswensen centraal stonden bij wijktransformaties. Het gesprek werd mede georganiseerd in het kader van MooiNL x CoLa.
Een uitgebreid verslag van deze avond geschreven door Rens van de Plas is hier te lezen.
Foto: Bas Horsten / CAST