Als Von Meding zoiets vertelt, vreest hij altijd dat mensen denken dat het groen daardoor verdwijnt of dat mensen hun auto niet meer kwijt kunnen. Dat is niet zo. “Er is in onze woningvoorraad een mismatch tussen vraag en aanbod. We hebben te maken met hele grote huizen en een enorm overschot aan gezinswoningen. Ik denk dat we met het bestaande aanbod dat we hebben slimmer kunnen omgaan en meer kunnen toesnijden op de vraag die er in de gemeente is.”
In de Kruiskamp in Den Bosch is Von Meding daar al mee aan de slag gegaan, waar veel eengezinswoningen met een tuin liggen. “Die mensen hebben bijvoorbeeld huizen met drie kamers. We zijn daar met de mensen in gesprek gegaan. Als zij bijvoorbeeld een tuin aan de straat krijgen, kunnen ze een praatje houden met de buren.” Dat biedt weer kansen voor verdichting, want er kunnen dan bijvoorbeeld dementievriendelijke woningen worden bijgebouwd. Mensen kunnen dan verhuizen binnen hun eigen wijk.
Maar als huizen veel kleiner worden, gaat dat op den duur negatieve gevolgen hebben, denkt een bezoeker. “Wat gaat er gebeuren met de woningvoorraad die we nu neerzetten? We zien al binnenstedelijke appartementen van 35 vierkante meter. Ultraklein.” Von Meding denkt vooral dat we niet te dogmatisch moeten denken: “Ik krijg er zelf ook hoofdpijn van dat verdichting tegenwoordig toegesneden wordt op het studioconcept. Er zijn mensen die daarin heel gelukkig zijn, maar dat je 30 vierkante meter kunt verhuren voor 800 euro vind ik een gekke benadering.”
Die studioisering van onze woningen moet een uitzondering blijven, vindt hij. “Wij doen ook vaak projecten waarbij niet verdicht wordt, zoals in kleine kernen. Daar moet je geen appartementen willen neerzetten. Je kan ook vernieuwen zonder het te verdichten.” En we kunnen anders gaan nadenken over de openbare ruimte: “Als je alle locaties van benzinepompen optelt, krijg je een stad ter grootte van Almere. Die plekken hebben dus ook potentie als het aantal benzineauto’s afneemt.”
Waalwijk in en uit
Dat werpt de vraag op: met welk vervoersmiddel zijn de bezoekers eigenlijk naar het Schoenenkwartier gekomen? Een tweede Mentimeter biedt uitkomst. Zo’n vijftien mensen geven aan met de auto te zijn gekomen, vijf met de fiets en één te voet. Die verhoudingen zijn ongeveer gelijk bij de vraag hoe de bezoekers naar hun werk gaan: ook daarbij neemt het merendeel de auto. Desondanks zouden veel Waalwijkers de stad mooier vinden als er minder auto’s zijn: twaalf mensen zijn het ermee eens en slechts twee oneens. Parkeerplaatsen opofferen is minder vanzelfsprekend: daar zijn tien mensen het mee eens en acht het oneens.
Christian Rommelse kan er meer over vertellen. Vanuit zijn rol als stedenbouwkundige van Studio Bereikbaar is hij betrokken bij de verstedelijkingsstrategie van Brabant en ziet Waalwijk als een redelijk uniek stukje Nederland. “Slechte ov-bereikbaarheid is wel iets typisch Brabants en het feit dat een stad als Waalwijk geen treinstation heeft, is best bijzonder voor een kern als deze. Het typeert Waalwijk wel mooi dat veel mensen met de auto gaan. Veel van de reizen die we maken gaan over minder dan 2,5 kilometer en toch pakt veertig procent in Waalwijk daarvoor nog veelal de auto.”
Het kan dus geen kwaad om na te denken over beter openbaar vervoer: ook voor de lokale economie, denkt Rommelse. “Bij bedrijven in Waalwijk is inmiddels 5 tot 20 procent kenniswerker, dus hoogopgeleid. Zij zien dat hun talenten niet meer komen. Ze willen stagiairs en nieuwe hoogopgeleide werknemers, maar die willen vooral komen als er een goed trein- en bussysteem is. Waalwijk moet dus zorgen dat de stad goed is aangetakt, zodat je snel in Tilburg en Den Bosch bent. Misschien ben je nu wel sneller op de fiets in Oosterhout dan met het openbaar vervoer.”
Volgens Rommelse krijgt Waalwijk een probleem als de auto de enige troef van de stad blijft. Sommige inwoners kijken daar kritisch naar. “Je krijgt mensen niet uit de auto omdat het openbaar vervoer dysfunctioneel is. Je kunt wel in Den Bosch komen, maar wat moet je als je in de Hambaken werkt? Drie kwartier lopen?,” vraagt een man zich af. “Je kunt zelfs niet met het ov bij Bol.com komen. Met de fiets is het ook onveilig. We moeten ook vanuit het centrum bussen naar andere gebieden laten rijden en werken aan bereikbaarheid op de fiets”, zegt een ander.