10 apr 2023

Ontwerpstudie: Verdichting als verrijking

CASTatelier Verdichtingsopgave
Ontwerpstudie: Verdichting als verrijking

Op deze pagina aandacht voor de ontwerpstudie van Ton van der Hagen en BURA Urbanism maakten voor CAST i.v.m. de verdichtingsopgave. Tevens blikken we hieronder terug op de momenten die we hebben besteed aan de verdichtingsopgave. 

De longread "Verdichting als verrijking", die het eindresultaat is van de studie, is hier te lezen. Mocht u interesse hebben in een hardcopy neem dan contant op met secretariaat@castonline.nl

7 december 2022 | BOUWSTOF 
Ton van der Hagen blikt in deze editie van BOUWSTOF terug op het onderzoek. Voor het onderzoek keken Van der Hagen en BURA Urbanism in elk geval tussen de regels door. “We zijn op zoek gegaan naar zones die als aaneengesloten zone iets kunnen betekenen op stadsniveau. De Kanaalzone aan de noord- en oostkant, de Ringbaan-Zuid aan de zuidkant en het Kenniskwartier, van de universiteit tot aan het Spoorpark, dat zijn de drie zones waar we naar zijn gaan kijken.

Kijk hier het fragment terug.

16 juni 2022 | Stadsgesprek
“De verdichting gaat zeker wat betekenen voor de beleving van de stad, maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat de verdichting een verrijking zal zijn? Daar gaan we het vanavond over hebben,” trapt Henriette Sanders namens CAST de druk bezochte avond af. 

Lees hier het verslag van het stadsgesprek. 

8 en 16 maart | Burger- en expertpanel
Op 8 maart gingen Ton van der Hagen en BURA urbanism in gesprek met burgers om hun wensen, behoeften en interesses op te tekenen. Een week later gingen ze in gesprek met experts en deskundigen.

Lees hier het verslag van burgerpanel en hier van het expertpanel. 

24 februari 2022 | CAST&co
In deze bijeenkomst borduurden we verder op vorige bijeenkomsten, waarin we de verdichting van de gemeente Tilburg hebben besproken. Bij deze bijeenkomst zijn we door stedenbouwkundige Edwin van Renterghem van de gemeente Tilburg en onderzoeker Ton van der Hagen van Archistad bij de hand genomen en uitgenodigd om het gesprek over de verdichting in onze stad aan te gaan.

Lees hier het verslag.

16 december 2021 | CAST&co
In deze online editie van CAST&co spraken Emilie Vlieger over participatietrajecten, specifiek in Merwede Utrecht. Floris van der Zee vertelde over het stedenbouwkundig ontwerp en de visie van Merwede en Bianca Seekles presenteerde over Little C in Utrecht.

Lees hier het verslag van deze online editie.

16 juni 2021 | Verdichting van de stad
Op 16 juni organiseerde CAST in samenwerking met de gemeente Tilburg een livestream om informatie op te halen bij de Tilburgers over de verdichting en om verschillende kanten te belichten over hoe er naar deze opgave gekeken wordt. 25.000 extra woningen in Tilburg in 2040.Te gast waren  Wethouder Bas van der Pol, stedenbouwkundige Edwin van Renterghem, Elisabeth Boersma (BPD) en Joks Janssen (Het PON & Telos).

Kijk hier de livestream terug.