voor iedereen met een interesse in architectuur
22 feb 2019 - 22 feb 2019

Architectuur in de Kijker | Lourdeskade Piushaven

Architectuur in de kijker

Op vrijdag 22 februari neemt architect Theo van Esch van DAT architecten u mee door deze markante buurt waar het voormalige industriële karakter de Piushaven een belangrijke inspiratiebron vormde voor het ontwerp. DAT architecten maakte ook het stedenbouwkundig plan. Verder is opvallend dat alle woningen nul-op-de-meter zijn, dat betekent dat het huis dankzij o.a. de aanpak van de gevel en slimme installaties net zoveel (of meer) energie produceert dan het nodig heeft. De woningen zijn volledig geprefabriceerd en in één dag gemonteerd. Kortom, een bijzonder project dat een bezoek waard is!

Architectuur in de Kijker | Lourdeskade Piushaven
  • Datum
    vr 22 feb 2019 -
    vr 22 feb 2019

Op vrijdag 22 februari neemt architect Theo van Esch van DAT architecten u mee op excursie naar de Lourdeskade. We verzamelen bij villa Pastorie waar de architect een korte inleiding geeft. De kosten voor de excursie zijn €5,45, exclusief een consumptie.

We organiseren (dezelfde) 2 excursies:

- Eerste ronde: 10.00 uur (UITVERKOCHT)

- Tweede ronde: 11.30 uur (UITVERKOCHT)

 

Stedenbouwkundig geheel van architectuur, water en oude gebouwen

Lourdeskade Tilburg

In 2017 is de laatste fase van het project Lourdeskade aan de Piushaven opgeleverd. Het is een locatie met een markant karakter dat grotendeels bepaald wordt door de originele bebouwing zoals de klokkentoren van de voormalige Lourdeskerk en het gebouw van de oude ijzergieterij. DAT architecten is door het industriële karakter van de locatie geïnspireerd en heeft de sfeer doorgetrokken in het ontwerp van de nieuwe gebouwen. Het project omvat 150 nieuwe woningen, zowel appartementen als grondgebonden woningen. DAT architecten heeft het stedenbouwkundig plan ontwikkeld met veel aandacht voor het samenspel van bebouwing en openbare ruimte. De verschillende structuren van de omgeving , de wegen, het kanaal, de omliggende wijk en de architectuur smelten samen en versterken elkaar. Er is een fijnmazig stedenbouwkundig geheel ontstaan waarbij de architectuur, het water en de oude gebouwen in relatie staan met elkaar. Dit uit zich in een eigenzinnige, tijdloze wijk met een industrieel karakter dat verwijst naar de geschiedenis van de Piushaven.

 Verrassend karakter

De combinatie van de volumes van de gebouwen en de omgeving geeft een bijzondere sfeer, er ontstaat echt een ‘plek’. De wijk, gelegen tussen de ‘dorpse sfeer’ van de achterliggende wijk en de reuring van de Piushaven, heeft zijn heel eigen karakter. Met zijn strakke uitstraling heeft de wijk ook veel verrassende aspecten zoals een prachtige binnentuin in het appartementenblok. De woningen zijn geschakeld in kleine blokjes van maximaal 6 huizen waarbij er gespeeld is met de plaatsing tegenover elkaar. Dit zorgt voor verrassende zichtlijnen, om elke hoek verschijnt er weer een heel ander uitzicht.  De grondgebonden woningen zijn nul op de meter, wat wil zeggen dat het huis dankzij o.a. de aanpak van de gevel en slimme installaties net zoveel (of meer) energie produceert dan het nodig heeft. De woningen zijn volledig geprefabriceerd en zijn ter plaatse in één dag gemonteerd.

Opdrachtgever project: Van de Ven Bouw en Ontwikkeling i.s.m. gemeente Tilburg