Het blijkt een enorme winst voor Jansen, zijn vrouw en hun twee kinderen. Hun energieverbruik is bovengemiddeld hoog, zo vertelt hij. Maar wat maakt het uit? Want zet daar tegenover hoeveel duurzame maatregelen dit huis omvat, en het hoge energieverbruik valt meteen weg. Die acht zonnepanelen op de aanbouw? Ze bleken niet minder dan een aanzet tot meer – veel meer. Inmiddels telt zijn huis 24 zonnepanelen, deels op het dak van de schuur in de achtertuin. Ook liggen op datzelfde dak 30 heatpipe-zonnecollectoren, als bron voor de zonneboiler in de schuur. En dat daar ook een pelletketel staat? Jansen gebruikt ‘m nog wel, maar zou er nu geen meer aanschaffen. “Ooit was biomassa het beloofde land. Maar goed, inmiddels weten we met z’n allen wel beter.”
“Kijk verder en je profiteert van rendabele investeringen” - Bewoner Derk Jansen
Nee, dan toch die zonneboiler. Daar heeft Jansen al zoveel plezier van gehad. Zéker gezien het relatief lage bedrag van 1.300 euro wat hij ervoor betaalde, waarna hij de boiler dankzij een subsidie voor nagenoeg niets in zijn schuur kon zetten. Jansen geeft toe, het kost wat zoekwerk, maar wie verder kijkt profiteert volgens hem van rendabele investeringen. “Ik heb voor de meeste van m’n zonnepanelen nog geen honderd euro per stuk betaald.”
Dat verder kijken, dat zoeken naar oplossingen die niet altijd direct voor de hand liggen: Jansen houdt ervan. Zoals hij voor zijn werk actief is in de techniek voor de evenementenbranche, zo gaat hij ook in en rondom zijn huis graag zelf aan de slag met de installatie van van alles en nog wat. Dus gaan er even later, afhankelijk van het aantal klikken op een en dezelfde schakelaar, in de huiskamer meerdere lampen afzonderlijk van elkaar aan en uit. En kijk daar, naar die laptop op tafel. Er staat software op waarmee Jansen nagenoeg alles in en rondom zijn woning monitort. Voor een techneut als Jansen zit er binnenkort vast weer iets nieuws aan te komen, zo merkt een van de gasten op. Dus, wat wordt het volgende project? “Een warmteterugwininstallatie. Maar goed, die komt op zolder en daarvoor moet ik door de badkamer. Daar wacht ik nog maar even mee.” En heeft Jansen wellicht nog een laatste tip, zo wil iemand anders weten. “Jazeker. Doe geen glycerol in heatpipes, daarvan gaan ze veel sneller stuk. Gewoon water, dat is veel beter.”