DE MACHINE
De betonnen kern zorgt voor stabiliteit en opereert als verticale transportruimte van goederen. Het is hier onverwarmd, onverlicht en natuurlijk geventileerd. Dit is het speelveld van robots; self-maintained-machines, smart-automation, cobots en aansturing door VR.
De omringende houten constructie vormt een flexibel indeelbare ruimte, ingericht op basis van de huidige ruimtelijke behoeftes. Het gebruik van hout en zoveel mogelijk hernieuwbare bouwmiddelen is een antwoord op de huidige sociaal-culturele vraagstukken. Gekapte bomen kunnen elders gecompenseerd worden. Daarnaast zorgt het gebruik van hout voor Co2-reductie en Co2-opslag.
De buitenste ring is naar behoefte in te vullen. De Gouden Doos heeft o.a. kantoren met directe toegang tot hoogwaardige buitenruimte. De schil is grotendeels voorzien van gouden PV-panelen. Ook dit is een flexibele afwerking naar gelang de behoeftes van de tijd.
DE IMPACT
De Gouden Doos is revolutionair en gedurfd, maar vanzelfsprekend tegelijk. We laten het krampachtige maaiveld-denken los en introduceren een model waarbij het Distributiecentrum minder beslag legt op ons landschap, zoals een stad ook niet meer standaard uitgaat van grondgebonden woningen. Er ontstaat een hyper-efficiënt model door het koppelen van verschillende schakels in het distributieproces. Daarnaast wordt verrommeling tegengegaan; van auto’s, vrachtwagens, externe opslag en reclame. Ook wordt de verharding (plm. 40% t.b.v. laden/lossen) rondom traditionele Distributiecentra intern opgelost.
De Gouden Doos landt in een groen landschap. Nieuwe bedrijventerreinen hoeven niet aangelegd te worden. Het open landschap van Wijkevoort (300.000 m2 vloeroppervlak gepland) en Zwaluwbunders (200.000 m2) blijft behouden en biodiversiteit wordt gestimuleerd. Door verschillende bedrijven de mogelijkheid te geven om zich binnen het nieuwe raamwerk te ontwikkelen, komen in een later stadium ook bestaande Brownfields vrij voor stedelijke uitbreiding of natuurontwikkeling