CASTatelier Logistiek Landschap | Verslag Field Trip Logistiek Landschap

Eind augustus nam CAST samen met onderzoekers, beleidsmakers, raadsleden en ontwerpers een kijkje bij de bedrijven CAPI (bloempotten) en XPO (H&M) op Vossenbergh. 

CAST heeft voor 2019 en 2020 het onderwerp van het logistieke landschap op de agenda gezet. Onlangs werd de regio Tilburg-Waalwijk uitgeroepen tot logistieke hotspot nummer 1. In Brabant en zeker rondom Tilburg is de logistieke sector ‘booming’. Tegelijkertijd bleek uit een onderzoek van Natuurmonumenten dat 80% van de Brabanders zich zorgen maakt over het Brabantse landschap. Ook het College van Rijksadviseurs heeft inmiddels de ‘verdozing’ tot een onderwerp van studie gemaakt. 

Naderhand gingen we met elkaar in gesprek over de toekomst van het logistieke landschap. Vragen die dan centraal staan: Hoe geven we vorm aan het logistieke landschap zodat we een duurzame meerwaarde creëren voor stad en land? Welke kwaliteit van architectuur en landschapsontwerp valt aan de logistieke ‘doos’ en het bedrijventerrein toe te voegen? Kunnen we de mono-functionaliteit doorbreken (kan de huisvesting van arbeidsmigranten hierin een rol spelen)? Hoe kunnen de opgaven van de energietransitie, circulaire economie, en de logistieke economie samen in een slim ontwerp en organisatie worden gevat? Kortom, kan het ook anders?

Lees hier het verslag