Is dat gelukt? Niet helemaal, erkent Van Beek, die voor haar functie bij de gemeente bij WonenBreburg werkte. “Maar we zijn best goed op weg: sinds de zomer van 2021 zijn er 256 woningen aardgasvrij en we zijn druk bezig met de andere woningen in Quirijnstok aardgasvrij te krijgen.” Die 256 woningen bevinden zich in de Mozartflat, die door een slimme constructie aardgasvrij kon worden gemaakt. De vve van de Mozartflat had namelijk betonrot in de balkons geconstateerd. De kosten om dat te repareren zouden al gauw 10.000 euro per woning bedragen.
“De balkons zijn gestempeld geweest. Uit veiligheid mochten mensen er lang geen gebruik van maken. Mensen vertellen dat ze behoorlijk wat geld moeten inleggen is erg emotioneel. Mensen zijn boos en verdrietig”, herinnert Van Beek zich. “Een van mijn collega’s heeft daar fantastisch in om kunnen denken. Die dacht: een technisch probleem, daar kunnen we een sausje van verduurzamen overheen leggen en dan kunnen we het financieren.” Het aardgasvrij maken en het betonrot uit die balkons halen, werd samen tot één businesscase gemaakt.
Maar makkelijk was dat niet, zegt Van Beek. “De start was heel erg ingewikkeld. De woningcorporatie heeft woningen uit de Mozartflat verkocht telkens als er een huurder vertrok. Mensen dachten dat zij van de betonrot wisten. Het was natuurlijk schrikken wat er aan de hand is en schrikken van de prijs. We hebben vooral gezorgd dat iedere keer als mensen aan tafel zaten dat iedereen maar één agenda had. De intentie van iedereen was: we gaan dit fixen met z’n allen.”
Van Beek leerde wel dat de vve de baas is. “De gemeente heeft in de eerste instantie gedacht: we gaan hen helpen, laten we allerlei professionals inschakelen. En dat is best vreemd, want de vve is eigenaar van het pand. Die zei: ‘Potverdikke, wij willen weten hoe het zit, wij zijn baas, wij willen sturing geven.’” Vanaf dat moment heeft de gemeente en de woningcorporatie en een dienende rol aangenomen.
Van het project Aardgasvrije Wijken maakten ook grondgebonden woningen deel uit. Daarvoor heeft de gemeente een duurzaamheidsmakelaar in het leven geroepen die ook echt in de wijk aanwezig is. “Als je gaat googelen naar hoe je je huis kunt verduurzamen, ben je meteen verdwaald. We hebben iemand in de wijk aanwezig gezet die iedere vrijdagochtend een inloopspreekuur houdt en die ook bij je thuiskomt en meekijkt. Al twee jaar loopt Maaike daar rond en dat begint goed zijn vruchten af te werpen.”
De wil om te verduurzamen is er dus, maar het proces om 24 rijtjeswoningen in de Beethovenlaan en de Offenbachstraat all-electric te maken, verliep desondanks stroef, vertelt Van Beek. “Die eengezinswoningen hebben asbest in de daken zitten. We dachten dat dat een mooi haakje was om met de eigenaren in gesprek te gaan over de warmtebronnen die ze gebruiken en hoe de toekomst eruit ziet.” De verplichte aanpak asbestdaken viel echter weg en daarmee ook de urgentie. “De woningeigenaren gaven aan: gemeente, jullie hoeven dit niet met ons te doen, wij gaan het zelf regelen.”
Hoe dan ook wil de gemeente actief blijven in de wijk. Maaike blijft in de wijk aanwezig en er zijn mogelijkheden voor rapportages en huisbezoeken. Én er wordt een samenwerking met het Praktijkcollege op poten gezet. “We kregen heel veel reacties van mensen die zeiden: ‘Die kleine maatregelen klinken leuk, maar ik ben niet handig en een klusjesman heeft geen tijd.’ Hoe kunnen we zorgen dat er één moment is dat we in de woning zijn en als we weg zijn, dat er een aantal dingen gedaan zijn die maken dat de rekening lager is?” Het Praktijkcollege wilde graag meehelpen, vertelt Van Beek. “We werden met open armen ontvangen.”