23 jun 2021

Bouwstof

OP 23 juni nemen we een nieuwe Bouwstof op
Bouwstof

Op woensdag 23 juni wordt weer een nieuwe uitzending van onze BOUWSTOF talkshow opgenomen. Wil je erbij zijn? We hebben een beperkt aantal plaatsen in de zaal. Uiteraard nemen we Bouwstof weer op en wordt het een week later uitgezonden. 

Dit zijn onze gasten!

Dina el Filali over de duurzame inclusieve stad
Hoe kom je tot een duurzame en sociaal inclusieve wijk? Civieltechnisch ingenieur Dina el Filali groeide op in Amsterdam Nieuw- West en houdt zich bezig met een duurzame en inclusieve stad. Voor de bewoners in Amsterdam-West zette ze campagnes en trainingen op om de bewoners te betrekken bij het realiseren een duurzamere wijk. Hoe kijkt zij aan tegen de toekomst van het klimaat, op welke wijze we de stad anders zouden moeten inrichten en hoe je bewoners zover krijgt dat ze zich voor een duurzamere stad gaan inzetten? Daarnaast zal zij als spoken word artiest een korte performance geven.

Nieuwe wethouder Bas van der Pol
Voormalig programmamaker van CAST, Bas van der Pol, volgde onlangs wethouder Berend de Vries op. Met de verdichting van de stad ligt er een grote opdracht klaar voor de nieuwe wethouder. Hoe kijkt naar de toekomst van Tilburg?

Wijnand Galema over Post65-erfgoed in Tilburg
Sinds een aantal jaren staat het Post 65- erfgoed vol in de belangstelling, maar wordt tegelijkertijd ook bedreigd. Zo wordt bijvoorbeeld het markante ‘Blauwe gebouw’ afgebroken. Het instagram-account #keeptilburgugly zet regelmatig tenenkrommende architectuur uit de periode 1970-1990 in de etalage. Toch heeft Tilburg ook een hoop moois uit de periode 1970-1990 dat het behouden waard is. Maar waarom is dat belangrijk? Architectuurhistoricus Wijnand Galema laat zien welke gebouwen het waard zijn om te behouden, en legt uit wat het belang ervan is voor de stad.

Ingrid Luycks over het nieuwe aforisme in de Spoorzone
Het aforisme (een grappige, absurde of wijze spreuk) 'De wereld van heden raast door in Dada's voetspoor', komt hopelijk volgend jaar met prachtige gestileerde letters in de Spoorzone te staan. Dit aforisme werd gedacht door Anthony Kok, een Tilburgse spoorbeambte, kunstliefhebber, dichter en pianist die in 1914 in Tilburg kennismaakte met kunstenaar Theo van Doesburg. Samen werden zij medeoprichters van de kunstbeweging De Stijl. Waarom moet dit aforisme/kunstwerk er komen? Ingrid Luycks is mede-initiatiefnemer van dit plan en komt er over vertellen. 

En uiteraard is Tim weer voor ons op pad geweest en sluit Martijn Neggers de show af. 

BOUWSTOF is dé talkshow in Tilburg voor iedereen met een interesse voor architectuur, ruimtelijk ontwerp en design: een dynamisch programma met ruimte voor actualiteiten, interviews, verdiepende gesprekken en cross-overs.