Tentoonstelling: ‘A home away from home’
CAST in actie

Tentoonstelling: ‘A home away from home’

vrijdag 27 oktober 2017 - Aanvang Vr. 18.30 - 20.30 uur, zat. 11.00 - 15.00 uur

Tentoonstelling: ‘A home away from home’
Informatie
Datum:
vrijdag 27 oktober 2017
T/m:
zaterdag 28 oktober 2017
Aanvang:
Vr. 18.30 - 20.30 uur, zat. 11.00 - 15.00 uur
Locatie:
Euroscoop, Olympiaplein 2, DW 5022 Tilburg

 

CAST nodigt bezoekers van de Woonsalon op 27 en 28 oktober uit hun perspectief op wonen te vergroten. Ideeën van ontwerpers en studenten zetten aan het denken over de huisvesting voor asielzoekers en vluchtelingen. Hoe kunnen we beter voorzien in tijdelijke vormen van huisvesting? En welke ethische vragen brengen gebeurtenissen zoals de vluchtelingencrisis met zich mee?

‘A home away from home’
In 2016 lanceerden het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Rijksbouwmeester Floris Alkemade de prijsvraag ‘A Home away from Home’. Een open oproep voor nieuwe, flexibele huisvestingsoplossingen die een passend tijdelijk thuis kunnen bieden aan asielzoekers. Er waren 366 inzendingen die, naast huisvesting, ook andere (maatschappelijke) waarden toevoegen. Van de 12 genomineerden werd een pop-up tentoonstelling gemaakt, die tijdens de Woonsalon te zien is.

Minor ‘Disruptive events’ Avans Hogeschool
Vierdejaars studenten van verschillende opleidingen van de Avans Hogeschool volgen dit najaar de minor ‘Disruptive events’. De minor richt zich zoals de naam al zegt op het fenomeen disruptive events. Een disruptive event is een gebeurtenis of reeks (samenhangende) gebeurtenissen die in potentie een ontwrichtende impact hebben op een samenleving. De minor richt zich vanwege de actualiteit met name op de vluchtelingencrisis. De studenten bestuderen deze crisis vanuit verschillende perspectieven, waaronder het ethische. Het ethische aspect wordt uitgewerkt door middel van posters, die ook tijdens de Woonsalon worden gepresenteerd. De posters tonen de bevindingen uit literatuuronderzoek, empirisch onderzoek en persoonlijke reflectie op het thema van de minor.

Woonsalon
De Woonsalon is een evenement waar het publiek kennis kan maken met nieuwbouwprojecten, (interieur)architecten, tuinontwerpers, financiële adviseurs en vele andere specialisten op het gebied van bouwen en wonen in de regio Tilburg. Tijdens de openingstijden van de Woonsalon zijn de resultaten van ‘A home away from home’ en ‘Disruptive events’ te zien. Studenten van ‘Disruptive events’ zijn aanwezig om in gesprek te gaan over hun onderzoek.

Openingstijden
Vrijdagavond 27 oktober: 18.30 uur - 20.30 uur
Zaterdag 28 oktober: 11.00 uur - 15.00 uur

Toegang voor de Woonsalon en de tentoonstelling is gratis. Aanmelden voor de Woonsalon kan via www.woonsalon.nl.

 

Route en parkeren
De Woonsalon vindt plaats in de Euroscoop in het gebied Nieuw-Stappegoor. Nieuw-Stappegoor is goed bereikbaar met openbaar vervoer en de auto. Bezoekers kunnen gebruik maken van de parkeergarage Stappegoor of parkeerterreinen in de omgeving.bij Recreatiebad Stappegoor / Ireen Wüst IJsbaan en aan de achterkant van de bioscoop Euroscoop. U betaalt slechts € 1 per keer. In de parkeergarage bevindt zich een lift die direct toegang geeft tot de bioscoop. Deze lift is te vinden door vanaf de ingang in de parkeergarage de rode pilaren te volgen.

Meer over de minor ‘Disruptive Events’
De minor richt zich zoals de naam al zegt op het fenomeen disruptive events. Een disruptive event is een gebeurtenis of reeks (samenhangende) gebeurtenissen die in potentie een ontwrichtende impact hebben op een samenleving. Deze impact uit zich over het algemeen zowel fysiek, sociaal als economisch. De impact die een disruptive event heeft op de samenleving is blijvend en kan zelfs zorgen voor een blijvende verandering van de manier waarop mensen naar de nieuwe situatie kijken. Voorbeelden zijn: de kernramp in 2011 in Fukushima (Japan), de Mond en Klauwzeer (MKZ)-epidemie in Europa in 2001 en de watersnoodramp in Zeeland in 1953.
Maar ook zeer recent hebben we te maken gehad (en nog steeds te maken) met een disruptive event: de vluchtelingencrisis. De groepen vluchtelingen die vanuit het Midden-Oosten en Afrika naar Europa komen en de vele, heftige reacties vanuit burgers en politiek hierop zetten samenlevingen op alle niveaus (lokaal, regionaal, nationaal en internationaal) onder druk. Denk aan de situatie in de opvangkampen in Griekenland (o.a. Lesbos), Italië (Lampedusa) en Frankrijk (Calais). Maar ook dichter bij huis hebben we kunnen zien wat deze crisis met een samenleving doet. Iedereen kan zich wel de beelden herinneren van de hevige protesten in Geldermalsen en Steenbergen rondom de opvang van vluchtelingen. De minor richt zich vanwege de actualiteit met name op de vluchtelingencrisis.

 

Beeld: Prijsvraag 'A home away from home'

Terug naar overzicht
Agenda
  • 18 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.