De Spoorzone in beeld
CAST in actie

De Spoorzone in beeld

donderdag 02 maart 2017 - Aanvang 19.30 uur

De Spoorzone in beeld
Informatie en inschrijven
Datum:
donderdag 02 maart 2017
Aanvang:
19.30 uur
Inloop:
19.00 uur
Locatie:
Deprez, Lange Nieuwstraat 172-174 Tilburg
Entree:
gratis

Publicatie, tentoonstelling en lezingen op 2 maart


In de afgelopen jaren werd de Tilburgse Spoorzone ontsloten en ontdekt. In een editie van de publicatie CASTVerdieping blikt CAST terug en vooruit op de ontwikkelingen in het gebied. Ter gelegenheid van de publicatie is er op 2 maart een speciale bijeenkomst. Daarin staat het met fotografie vastleggen van transformaties als die van de Spoorzone centraal.

Verdieping 11: De ontdekking van de Spoorzone
CASTVerdieping nummer 11 staat in het teken van de Spoorzone. Op diverse manieren blikken we met deze Verdieping terug en vooruit. Wat bracht de ontwikkeling van de Spoorzone tot nu toe, en wat belooft dat voor de toekomst? Programmamaker Myrthe Breukink geeft op 2 maart een kort overzicht van de inhoud van Verdieping. Stadschroniqueur Berny van de Donk schreef een column, die hij zal uitspreken tijdens de bijeenkomst.

Fototentoonstelling 'Volg de Spoorzone'
Ter gelegenheid van de publicatie van de Verdieping organiseert Gerdien Wolthaus Paauw een fototentoonstelling en geeft een presentatie over haar unieke fotoproject 'Volg de Spoorzone'. Van 2013 tot 2020 fotografeert Wolthaus Paauw de transformatie van deze Spoorzone in ‘stones and stories.’ Op 12 vaste GPS posities maakt zij jaarlijks 1 opname: in een trage timelapse wordt de ontwikkeling zichtbaar. Daarnaast portretteert en interviewt ze nieuwe gebruikers en bewoners. De tentoonstelling is te zien van 2 maart tot 16 maart in het Deprez gebouw. Een selectie van de foto's is ook in de nieuwe Verdieping te vinden.

Het fotografisch geheugen, Gerdien Wolthaus Paauw
Onder de titel 'Het fotografisch geheugen' historische en hedendaagse foto’s, vertelt Paauw over het fotografische proces, de praktische perikelen (verdwijnen van markeringspunten onder hopen zand) en het resultaat. "Werkend aan deze documentaire raakte ik niet alleen gefascineerd door het fotografische proces, maar ook door de gebrekkige werking van mijn/het geheugen. Het roept vragen op over het nut van fotografie/archivering, het gevoel van geworteld zijn in de stad zolang je plaatsen herkent, deel bent van een collectieve geschiedenis."

Lezing van Anneke van Veen, Stadsarchief Amsterdam
Daarnaast komt ook Anneke van Veen spreken. Zij is conservator fotografie bij het Stadsarchief Amsterdam. Het Stadsarchief Amsterdam heeft al sinds de zeventiger jaren de traditie fotografen opdrachten te geven om de stad te fotograferen. Waarom is het Stadsarchief hiermee begonnen? Welke opdracht krijgt de fotograaf van het archief mee? Wat heeft dat tot nu toe opgeleverd en wat leren we ervan? Van Veen laat historische en hedendaagse voorbeelden zien.


Programma
Tentoonstelling: te zien in het Deprez-gebouw van 2 tot 16 maart
Avondprogramma 2 maart:
19.00 uur - inloop met koffie en thee
19.30 uur - introductie CASTverdieping 11
19.45 uur - Kroniek Berny van de Donk
20.00 uur - Lezing Gerdien Wolthaus Paauw
20.30 uur - Lezing Anneke van Veen
Aansluitend borrel

 

Beeld: Het Burgemeester Stekelenburgplein in 2013 en 2016, Gerdien Wolthaus Paauw

Terug naar overzicht Naar het verslag
Agenda
  • 13 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | maandag 13 juli | i.s.m. Omroep Tilburg
  • 21 aug 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
  • 21 aug 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Expositie ontwerpidee├źn voor het logistiek landschap van de toekomst
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.