Mini-symposium Kaart van Zijnen
CAST in actie

Mini-symposium Kaart van Zijnen

vrijdag 17 juni 2011 - Aanvang 16-06-2011

Informatie
Datum:
vrijdag 17 juni 2011
Aanvang:
16-06-2011

Dag van Zijnen
Mini-symposium, expositie en boekpresentatie
 

Het Regionaal Archief Tilburg herbergt een van de grootste archiefstukken van Nederland; De Kaart van Zijnen. Deze enorme kaart van meer dan 3 x 4 meter is in 1760 opgetekend door de heer Diederik van Zijnen en toont de ‘Heerlykheden van Tilborg en Goirle’ met ondermeer zijn herdgangen, warandes en het kasteel. De kaart vertoont een verrassende accuratesse en na 250 jaar zijn nu nog de belangrijkste structuren op de kaart in Tilburg en omgeving eenvoudig terug te vinden.


Programma
Vrijdag 17 juni 2011, Villa Media, Tivolistraat 6, 5017 HP Tilburg

Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75, 5004 JG Tilburg

Er zijn een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar bij Regionaal Archief Tilburg. U kunt zich aanmelden via secretariaat@castonline.nl o.v.v. ‘Zijnen’.

Meer informatie over het programma, sperkers en achtergronden leest u op www.stadsmuseumtilburg.nl . Dit programma is een initiatief van Stadsmuseum Tilburg, Postbus 4265, 5004 JG Tilburg, T: 013-5494555, www.stadsmuseumtilburg.nl, www.regionaalarchieftilburg.nl 
 


Achtergrond
Na decennia in het archief te hebben gelegen heeft het Stadsmuseum recentelijk de opdracht gegeven om de kaart nauwkeurig te restaureren en op hoge resolutie tot in het kleinste detail te digitaliseren. Met zijn imposante afmetingen geen eenvoudige opgave en daarmee aanleiding voor het Stadsmuseum om de kaart voor het eerst en eenmalig aan het publiek te tonen, eer deze weer in het archief opgeborgen zal worden. Daarna zal de kaart enkel via de website van het Regionaal Archief Tilburg nog te verkennen zijn. Tevens zal de digitale versie van de kaart de basis vormen voor een historische database over het cultureel erfgoed van Tilburg en omgeving voor professionals en geinteresseerden.
 

Naar aanleiding van dit initiatief heeft het Stadsmuseum in samenwerking met CAST een mini-symposium met expositie georgansieerd waarbij u een indruk krijgt van de historische achtergrond, het omvattende restauratie- en digitaliseringsproces en het belang en de betekenis van dergelijk historisch materiaal voor de actuele praktijk van de ruimtelijke inrichting.

Het eerste deel van deze namiddag vindt plaats in Villamedia en staat in het teken van een aantal informatieve presentaties rondom de Kaart. Er zal een film vertoond worden die de achtergronden van de Kaart van Zijnen inleid en het omvattende preserveringsproces in beeld brengt. Hierna zullen Hans van Dijk (Historicus) en Wouter Veldhuis (MUST stedenbouw) ingaan op de eigentijdse betekenis en waarde van de Kaart van Zijnen.
 

Voor het tweede gedeelte zullen we vertrekken naar het Regionaal archief waar de enorme kaart in een speciaal geconditioneerde ruimte door u zelf te bestuderen is. Tevens kunt u hier het verhaal rondom de kaart in de getoonde expositie, of in het boekje ‘Een Tilburgse kaart nader bekeken’ onder het genot van een hapje en een drankje nog wat uitgebreider nalezen.


Op www.regionaalarchieftilburg.nl kunt u de kaart vanaf 1 juni 2011 digitaal verkennen.

 
> Lees ook het programma voor de Dag van Zijnen op zaterdag 18 juni
Op deze dag kunt op interactieve wijze nader kennismaken met de kaart, het proces van restauratie en digitalisatie.


 

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.