Traces of rythm. Tentoonstelling
CAST in actie

Traces of rythm. Tentoonstelling

donderdag 06 januari 2005 - Aanvang 06-01-2005

Informatie
Datum:
donderdag 06 januari 2005
Aanvang:
06-01-2005

De organisatie van het festival ‘Traces’ heeft het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST) gevraagd om binnen de discipline architectuur een activiteitenprogramma te verzorgen rond het thema van de komende festivaleditie: Traces of Rhythm – man beats time. Een van de doelstellingen van het festival is om het thema ‘ritme en tijd’ uit te werken over de grenzen van de verschillende (kunst)disciplines heen. Centrale vraag: wat is, behalve in de muziek, de ervaring van ritme en tijd in bijvoorbeeld de dans, de literatuur, de filosofie en de architectuur. Het CAST geeft gehoor aan het verzoek van ‘Traces’ met twee lezingen en een tentoonstelling die de ervaring van ritme en tijd in de architectuur voor het voetlicht brengen.

Meer informatie over Traces of Rhythm vindt u op www.tracesfestival.org  

“Ontwerpen voor Factorium” – 7 t/m 28 januari 2005
Tentoonstelling

Factorium Tilburg – voorheen de Tilburgse Dans- en Muziek School (TDMS) – verhuist naar het centrum van de stad. Voor deze school wordt een nieuw en bijzonder gebouw gerealiseerd dat op een steenworp van de bibliotheek, de schouwburg, het conservatorium en de concertzaal komt te staan. In 2002 werd uit in totaal vijf inzendingen het ontwerp geselecteerd dat het Haagse architectenbureau Atelier Pro maakte voor de Factorium-nieuwbouw. Van 7 t/m 28 januari presenteert het CAST in de Openbare Bibliotheek Tilburg naast dit ‘winnende ontwerp’ ook de vier andere inzendingen, te weten de ontwerpen van Juliette Bekkering Architecten/Inbo (Rotterdam), Architectenbureau Cepezed (Delft), Bedaux de Brouwer Architecten (Goirle) en Vera Yanovshtchinsky Architecten (Den Haag). De expositie, die bestaat uit panelen en maquettes, is te zien op de muziekafdeling van de OBT op de eerste etage. Openbare Bibliotheek Tilburg, Koningsplein 10, Tilburg. Open: ma t/m do van 11-20 uur, vr-za 11-17 uur, zo 13-17 uur.

“Ritme en tijd in Factorium” – 11 januari 2005
Lezing door Bert van Herreveld (directeur Factorium Tilburg) en Dorte Kristensen (architect Atelier Pro Den Haag)
Op dinsdagavond 11 januari geven architecte Dorte Kristensen (Atelier Pro) en opdrachtgever Bert van Herreveld (Factorium) een lezing over hoe het ontwerp voor de nieuwbouw van Factorium tot stand is gekomen. Zij zullen ingaan op vragen als ‘In hoeverre en in welke mate speelt een visie ten aanzien van de ervaring van ritme en tijd een rol in de architectuur van dit gebouw dat speciaal bedoeld is voor dans en muziek?’ De lezing “Ritme en tijd in Factorium” heeft plaats in de Openbare Bibliotheek Tilburg (Koningsplein 10) en begint om 19.30 uur.

“Ruimtelijk denken zonder materie” – 13 januari 2005
Lezing (performance) door Jan Hoogstad (Hoogstad Architecten, Rotterdam) en Klaas de Vries (componist)
Voor architect Jan Hoogstad (in Tilburg bekend door het ontwerp van het Regiokantoor Politie Midden en West Brabant aan Ringbaan West) is het creëren van een ruimtelijke sensatie in zijn ontwerpen essentieel. In zijn visie spelen het gehoor (geluid en muziek) en de tijd (ritme) wezenlijke rollen bij de ervaring van die ruimtelijke sensatie, maar die aspecten worden vaak overstemd door de visuele waarneming. Om de aspecten ‘gehoor’ en ‘tijd’ verder uit te werken, te onderzoeken en te ‘tonen’ heeft Hoogstad in samenwerking met onder anderen componist Klaas de Vries een aantal geluidschoreografieën geschreven die ten gehore zijn gebracht in en op bijzondere architectonische locaties. Op donderdagavond 13 januari zullen Jan Hoogstad en Klaas de Vries op uitnodigning van het CAST een lezing/performance verzorgen met als titel “Ruimtelijk denken zonder materie”. Plaats van handeling is Hoogstads ‘eigen’ Regiokantoor Politie Midden en West Brabant, Ringbaan West 232 in Tilburg. Aanvang: 19.30 uur.

Terug naar overzicht
Agenda
  • 18 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.