Tiburg is vele Plekken
CAST in actie

Tiburg is vele Plekken

woensdag 19 januari 2005 - Aanvang 19-01-2005

Informatie
Datum:
woensdag 19 januari 2005
Aanvang:
19-01-2005

Het ROC Midden Brabant heeft cultuureducatie als speciaal aandachtsgebied gekozen. In een bijzonder project laten studenten van drie Colleges zich inspireren door het architectuur thema "Tilburg is vele plekken".

Tilburgs samenwerkingsverband

In een breed samenwerkingsverband gaat dit project met studenten gerealiseerd worden. In de lessen Cultuureducatie zal architectuur in Tilburg centraal staan. Docenten, deskundigen en gastdocenten zorgen voor de begeleiding.
Van College Techniek: opleidingen Architectuur, Verkeers- en Stedenbouwkunde en Meubelmaker; van College Economie de opleiding ICT Beheerder; en van College DGO: Mode-lyceum en Kapper doen eerstejaars studenten mee aan dit project.
Het CAST: Centrum voor Architectuur en Stedebouw, het NIAF: Nederlands Instituut voor Animatie Film, en de Gemeente Tilburg zijn partners in dit project en geven ondersteuning vanuit hun deskundigheid.

"Tilburg is vele plekken"
De stad Tilburg en de architectuur is het uitgangspunt.
Vele plekken in de stad vormen de inspiratiebron voor de uitvoering van dit cultuurproject.
De interessante plekken moeten een of meerdere kenmerken of karakters bezitten zoals historie hebben, bepalend voor het huidige Tilburg zijn, (gebruiks)waarde hebben die herkenbaar is voor de studenten of een toekomstige verandering kunnen ondergaan, maar waarvoor nog geen vastomlijnde plannen ontwikkeld zijn
Als deze criteria gekoppeld worden aan karakteristieken van Tilburg als "herdgang"stad, stad van wijken, textielstad, industriestad, katholieke stad, onderwijsstad, culturele stad, uitgaansstad, stad met gaten in het centrum, groeistad, levert dat een flink aantal mogelijke locaties op.
Te denken valt aan: Wilhelminapark, Piushaven, Stappegoor, Reeshof, Emmapassage, Heuvelhofpassage, Veemarktstraat, Stationsgebied, AaBe-fabriek, Kunstcluster.

De uitvoering:
Uitvoeringsperiode september 2004-januari 2005.
In september gaat die van start met een busrit langs diverse locaties. Ook andere introductieactiviteiten zoals: een lezing van een gastdocent over architectuur en stedenbouw; grote steden in de wereld: wat maakt een stad tot stad; film; lezing over het specifieke van de Tilburgse situatie kunnen aangeboden worden. Veel studenten komen niet uit Tilburg en krijgen hiermee naast de projectintroductie tevens een kennismaking met de stad Tilburg.
Vervolgens zullen in wekelijkse lessen de studenten hun ideeën ontwikkelen en vormgeven.

De presentatie en expositie:
Op 18 januari 2005 zullen alle producten gepresenteerd worden in een totaalpresentatie die plaats vindt in de Burgerzaal van het Gemeentehuis en de Oranjezaal van het Paleis Raadhuis.
Van donderdag 20 januari 2005 tot en met woensdag 2 februari 2005 zal aansluitend het studentenwerk geëxposeerd worden in de Stadswinkel in het centrum van Tilburg.


Voor meer informatie bezoek de website: www.tilburgisveleplekken.nl

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.