Bouwen aan de Korvelseweg
CAST in actie

Bouwen aan de Korvelseweg

woensdag 26 oktober 2005 - Aanvang 26-10-2005

Informatie
Datum:
woensdag 26 oktober 2005
Aanvang:
26-10-2005

Stichting Straat zet dit najaar een van de oudste winkelstraten van de stad in de schijnwerpers: de Korvelseweg. Onder de noemer 'Architectuur als beleving' presenteert de stichting in samenwerking met onder andere het CAST en het Stadsmuseum Tilburg vanaf 4 oktober een serie activiteiten in en om deze straat, waaronder een straatexpositie, rondleidingen langs de 'achterkant' van de straat en een grote publieksdag op 6 november. De activiteiten rond de Korvelseweg zijn de opvolger van de succesvolle activiteiten rond de Tilburgse Goirkestraat van 2004 en duren tot begin november.


Wie anno 2005 door de Tilburgse Korvelseweg en omgeving loopt, zal misschien in eerste instantie de wirwar van bouwstijlen opvallen, of het grote aantal winkels zo vlak buiten het centrum. Wie wat verder kijkt in de geschiedenis en de ontwikkeling van de Korvelseweg, ziet een straat en omgeving die in meerdere opzichten tot de verbeelding spreekt: schilder Vincent van Gogh woonde hier ooit, er liep eens een trambaan doorheen en de straat was de belangrijkste toegangspoort tot Breda. Er bevinden zich hier nog altijd winkels die al sinds de 19e eeuw van generatie op generatie zijn overgegaan, terwijl op andere plekken gebouwen zijn verdwenen, andere functies hebben gekregen of onherkenbaar zijn veranderd.


Stonden hier niet ooit grote fabrieken? Wat kwam ervoor in de plaats? Wat is er in de loop der tijd verdwenen, gebleven en veranderd? Hoe ervaren de bewoners en 'gebruikers' hun woon- en werkomgeving? Wat valt hier nog allemaal te ontdekken? Vragen die de Stichting Straat voor een groot publiek wil beantwoorden tijdens de manifestatie Korvelseweg, Architectuur als beleving.

Preek
Het startschot voor de activiteiten rond de Korvelseweg wordt gegeven op dinsdag 4 oktober. Dan spreekt 'kunstpaus' en Korvelseweg-bewoner Jan Doms in de kerk van de Kapucijnen een 'preek' uit waarin hij zijn mening over heden, verleden en toekomst van de straat en de omgeving verwoord. Ook verschijnt op die dag de 20 pagina's dikke programmakrant waarin, naast een overzicht van alle activiteiten, achtergronden en opinies rond de Korvelseweg e.o. zijn opgenomen. Achter 250 ramen van winkels en woningen aan en om de Korvelseweg is vanaf 4 oktober een Straatexpositie te zien: A3-Affiches vertellen in woord en beeld het verhaal van het pand en zijn bewoners: oude interieurfoto's, wetenswaardigheden over het gebouw en anekdotes over de geschiedenis geven een inkijkje in het leven aan en om de Korvelseweg. De affiches strekken zich uit langs een lint van anderhalve kilometer, van de Oude Markt tot de Oude Goirleseweg, de historische lengte van de Korvelseweg.

Publieksdag
Op 6 november is iedereen welkom op en rond de Korvelseweg voor een grote publieksdag. Tijdens deze dag kunnen bezoekers (nader) kennis maken met het heden, verleden en toekomst van deze straat door onder andere een serie rondleidingen. Hierin neemt kenner Cees van Raak bezoekers mee over het kerkhof, leidt architect Ad Roefs zijn gezelschap langs de 'kont van de straat', de achterzijden van verschillende gebouwen aan de Korvelseweg die samen een fascinerend beeld geven van de geschiedenis, en vertelt architect Philip van Boxtel over de rijke architectuur van de Korvelseweg en omgeving. Naast deze rondleidingen kan het publiek de straat beleven door de openstelling van verschillende gebouwen, optredens, kunst-installaties, muziek, debatten, etc. Ook aan jongere bezoekers is gedacht, met onder meer een puzzeltocht door en langs de Korvelseweg en een educatief programma. In de tussenliggende periode presenteert het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST) nog een debat, een workshop en een expositie.

Vincent van Gogh
Gedurende de hele periode van de activiteiten rond de Korvelseweg is bij verschillende winkeliers het Korvelseweg-memory-spel Verkrijgbaar. Hierin zitten twee keer 24 kaartjes met typerende oude en nieuwe beelden van de Korvelseweg. Daarnaast is een speciale DVD geproduceerd die op een toegankelijke manier het verleden, het heden en de toekomst van Korvel en omgeving laat zien. In verschillende hoofdstukken over onder meer religieus erfgoed, onderwijs en cultuur en architectuur, en specials over onder andere oud-Korvelseweg-bewoner Vincent van Gogh, verbeeldt de DVD de rijke geschiedenis van de Korvelseweg.

Ramblas
Het initiatief voor De Korvelseweg, Architectuur als beleving, werd genomen door architectuurliefhebber Berry van Oudheusden en architect Peter van Hoogmoed. In 2004 richtten zij de Stichting Straat op, waarmee ze eerder een serie succesvolle activiteiten in en rond de Tilburgse Goirkestraat presenteerden. Dit jaar is dus de Korvelseweg en omgeving focus van de activiteiten, volgend jaar wordt weer een andere Tilburgse straat belicht. Initiatiefnemer Berry van Oudheusden: "Het verbaasde mij dat jongeren zoals mijn eigen dochters tegenwoordig meer weten over de Ramblas in Barcelona of de Champs Elysee in Parijs dan over de Korvelseweg of de Goirkestraat in hun eigen stad. Dat was voor ons een belangrijke reden om ook Tilburgse straten in de schijnwerpers te zetten."

Programma
De activiteiten rond de Korvelseweg duren van 4 oktober tot 6 november 2005, de DVD en het memoryspel zijn nog het hele jaar te koop. Alle informatie en achtergronden over de activiteiten zijn te vinden in de gratis programmakrant die vanaf 5 oktober verkrijgbaar is bij winkels in en om de Korvelseweg en bij verschillende verspreidingspunten in de stad. Het programma-overzicht en andere informatie is ook te vinden op castonline en www.stichtingstraat.nl.

Terug naar overzicht
Agenda
  • 19 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.