Scheuren in de stad
CAST in actie

Scheuren in de stad

zondag 06 juli 2008 - Aanvang 06-07-2008

Informatie
Datum:
zondag 06 juli 2008
Aanvang:
06-07-2008

Op donderdag 11 september lanceerde CAST de website Scheuren in de Stad. Met dit initiatief toont CAST de stad die niet op de kaart staat, maar wel degelijk tot de alledaagse realiteit behoort. De stad in ongebruik, de stad in afwachting, de stad tussen sloop en nieuwbouw. CAST toont deze kant van de stad zonder sentiment, maar geeft ruimte aan observaties observaties van betrokken inwoners van Tilburg en omgeving.

www.scheurenindestad.nl / www.castonline.nl/scheuren

Er bestaat een Tilburg zoals het op de stadsplattegrond staat. Een stad die deels is ontstaan uit zijn specifieke historie en deels is bedacht zoals dat in Nederland gebruikelijk is: van stoeptegel tot structuurplan. Maar kaarten en tekeningen zijn op het moment dat ze getekend worden al achterhaald, de stad is immers altijd in beweging. In Tilburg is dit niet anders. Delen van de stad worden soms anders of zelfs (tijdelijk) helemaal niet gebruikt. Gebouwen staan leeg en kavels liggen braak. Soms is er ook een duidelijke ‘mismatch’ tussen gebruik en ontwerp; speeltuinen worden niet gebruikt en op royale middenbermen worden bloemen geplant terwijl men de hond dient uit te laten op een veel te krappe stoep. Maar deze ‘scheuren in de stad’ kunnen ook van grote waarde zijn. Kinderen vinden er avontuurlijke speelterreinen en er groeit en bloeit van alles. Het kunnen plekken zijn waar buurtbewoners samen een bijzondere bestemming aan geven. Zoals recentelijk gebeurde op het Rotterdamse Noordereiland waar bewoners genoeg hadden van een braakliggend stuk grond en er zelf een ‘illegaal’ park aan legden. Of zoals de ‘vergeten tuin’ die door buurtbewoners tot bloei werd gebracht aan de Eindhovense Palingstraat.

Het begint met kijken, met het bewust zijn van je eigen leefomgeving. Veel Tilburgers zijn dat. Men kent haar eigen stad, de gemiste kansen en de bijzondere plekken maar al te goed. CAST vraagt bewoners om deze plekken vast te leggen en zo te laten zien hoe het Tilburg er uit ziet dat niet op een kaart is terug te lezen.
 


Voormalige zwembad aan de Ringbaan West


Workshop Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw
CAST werkt samen met de Fontys AAS om te komen tot treffende architectonische invullingen voor de 'scheuren in de stad'. Van maandag 26 januari tot en met donderdag 29 januari 2009 wordt in een workshop gezocht naar een antwoord op dit stedenbouwkundige fenomeen. Meer informatie over dit initiatief is hier te vinden.
 

> Website scheuren in de stad

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.