CASTatelier Logistiek Landschap | TIAFF TALK [Intermezzo]
CAST in actie

CASTatelier Logistiek Landschap | TIAFF TALK [Intermezzo]

zaterdag 13 april 2019 - Aanvang 15.00 uur

CASTatelier Logistiek Landschap | TIAFF TALK [Intermezzo]
Informatie
Datum:
zaterdag 13 april 2019
Aanvang:
15.00 uur
Locatie:
Cinecitta, grote zaal
Entree:
Gratis!

CAST organiseert samen met TIAFF het Intermezzo. Een panelgesprek met Samir Bantal (AMO/OMA), Floris Alkemade (Rijksbouwmeester), Eveline van Leeuwen (hoogleraar Urbane Economie WUR), Erik van Merrienboer (gedeputeerde provincie Brabant.

Tijdens het Intermezzo op TIAFF organiseren CAST panelgesprek over de stad vs. het platteland. Samir Bantal, directeur van AMO (de onderzoekstak van het bureau OMA van Rem Koolhaas) leidt het gesprek in met een presentatie over hun onderzoek naar de ontwikkeling van de 'Countryside' waarover dit jaar ook een expositie in het Guggenheim New York komt.

Daarna modereert Saskia van Stein een gesprek met de panelleden rondom een aantal thema's die raken aan The Other Site Of City. In het buitengbied ligt een groot aantal opgaven: productielandschappen, de komst van grote datacenters of distributiepanden, de energietransitie gaat er een plek krijgen, en de biodiversiteit staat onder druk. Het platteland staat vaak ten dienste van de stad, wat betekent dat voor de ontwikkeling van de buitengebieden? Hoe gaan we al die ontwikkelingen een plek geven, en wat is de rol van de ontwerpers?

Sprekers:

Samir Bantal is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet. Eerder werkte hij voor Toyo Ito en was associate professor architectuur en stedenbouw aan de TU Delft. Momenteel wertk hij aan The Countryside, een onderzoeksproject met de Harvard School of Design dat in 2019 wordt gepresenteerd in het Guggenheim Museum in New York. 'De impact van de veranderingen [op het platteland] zijn te groot om te negeren.'

Prof.dr.ir. Eveline van Leeuwen is hoogleraar Urban Economics aan Wageningen University & Research. De leerstoelgroep Urban Economie richt zich op twee hoofdthema's: duurzame consumptie en stad-land interacties. 'De stad gooit soms te gemakkelijk de lasten over de schutting.''

Rijksbouwmeester Floris van Alkemade is architect en stedelijk ontwerper. Na zijn afstuderen bij Rem Koolhaas aan de TU Delft was hij 18 jaar lang verbonden aan het bureau OMA, waarvan de laatste 7 jaar als partner. Hij werkte aan grote projecten en studies over de hele wereld, zowel op het schaalniveau van de architectuur als van de stedenbouw. Hij combineert zijn rijksbouwmeesterschap met zijn werk voor zijn bureau FAA en zijn lectoraat aan de Academie van Bouwkunst.

Erik van Merrienboer is sinds 2015 voor de PvdA gedeputeerde in de provincie Noord-Brabant en verantwoordelijk voor de portefeuilles Ruimte en Financiën. Daarnaast heeft hij Wonen, de Omgevingsvisie, het Ontwikkelbedrijf, Werklocaties en Detailhandel onder zijn hoede.


Met ’The Other Side of City’ wil TIAFF licht werpen op de veelal ongeziene, maar radicale veranderingen die plaats vinden in de ruimte buiten de stad; het platteland.

 

 

Terug naar overzicht
Agenda
  • 13 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | maandag 13 juli | i.s.m. Omroep Tilburg
  • 21 aug 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
  • 21 aug 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Expositie ontwerpidee├źn voor het logistiek landschap van de toekomst
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.