Interviews, pitches, discussies: over Rust en Reuring gesproken
CAST in actie

Interviews, pitches, discussies: over Rust en Reuring gesproken

donderdag 17 mei 2018 - Aanvang 19.30 uur

Interviews, pitches, discussies: over Rust en Reuring gesproken
Informatie en inschrijven
Datum:
donderdag 17 mei 2018
Aanvang:
19.30 uur
Inloop:
19.00 uur
Locatie:
Spoorpark, St. Ceciliastraat 1 Tilburg

Rust en reuring is in 2018 hét jaarthema van CAST. Om dit thema goed te introduceren organiseert CAST een veelkleurige en dynamische avond over dit thema met sprankelende pitches, interviews en discussies. Aanwezig zijn publiciste Annemarie Kok, Marcel Meijs (gemeentesecretaris Tilburg en diverse pitchers:

Pitchers zijn:
- Architect Theo van Esch (DAT Architecten), over rust en reuring in het Italiaanse Montova, de stad zónder winkelrondje.
- Broeder Harrie van den Bosch (Kapucijnerklooster), over het belang van stilte in de stad
- Nienke van Boom (Vrijetijdwetenschapper NHTV/Telos), ontrafelt het 'iets' dat sommige rustige en roerige plekken in de stad zo aantrekkelijk maakt
- Carry Rosenblatt (Buro Plot), over rust en reuring in het stedelijk ontwerp
- Pieternel Thijssen van de Bibliotheek Midden-Brabant, spreekt over de verwachte rust en rumoer in de bibliotheek in de Spoorzone. Hoe de bibliotheek transformeerde van een verstilde plek naar een hotspot in de stad waar van alles te doen viel, maar nu de balans weer gaat opzoeken.
- Peter ter Hark, van de Fontys Hogeschool, pitcht over de binnenstad als BV. De Fontys wil in en met de Tilburgse regio samenwerken en doet praktijkgericht onderzoek naar onderwerpen waar de regio vraag naar heeft. 
- Ruud van Eeten, Reeshof Cultuurt, over het belang van cultuur en meer reuring in de Reeshof.

Over rust en reuring

In veel stadscentra wordt het steeds drukker en voller. Versterking van de dynamiek in en rond de binnenstad was lange tijd vanzelfsprekend. Hoe meer bewoners, bezoekers en toeristen, hoe meer draagvlak voor allerlei voorzieningen en hoe beter het vestigingsklimaat, zo wordt er vaak geredeneerd. Inmiddels is het bij wijze van spreken alle dagen feest in de stad. En dan moeten veel van de geplande binnenstedelijke programma’s nog worden gerealiseerd!

Rust en reuring zijn kameleontische begrippen wanneer ze toegepast worden op de stad. De ene rust is de andere rust niet, en dat geldt ook voor reuring. Rust kan staan voor een weldadige verstilling, maar net zo goed voor saai. Reuring impliceert levendigheid maar kan evengoed overlast betekenen. Rust en reuring zijn relatief. Wat voor reuring hebben bijvoorbeeld de bewoners van een wijk als de Blaak of de Reeshof nodig? En op welke afstand? Wat voor rust hebben de toekomstige binnenstadsbewoners van Tilburg nodig? In de discussie over dit thema is het dus van belang te spreken over kwaliteiten: wat voor kwaliteiten aan rust en reuring willen we bieden in de stad en met welke middelen kunnen we dat gevarieerde aanbod realiseren?

Als opmaat voor onze activiteitenreeks rond ‘rust en reuring’ schreef publiciste Annemarie Kok een impressionistisch maar ook kritisch stuk over weldadige en knellende stedelijke situaties. Op ons blog kunt u haar essay 'De adembenemende stad' lezen. 

Terug naar overzicht
Agenda
  • 15 jan 2020
    CAST&co | Nieuwjaarsborrel (op uitnodiging)
  • 21 jan 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Design Challenge, expertmeeting 1
  • 28 jan 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Design Challenge, expertmeeting 2
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.