Van Gogh Nationaal Park: glorieuze toekomst of stille dood?
CAST in actie

Van Gogh Nationaal Park: glorieuze toekomst of stille dood?

donderdag 01 december 2016 - Aanvang 19.30 uur

Van Gogh Nationaal Park: glorieuze toekomst of stille dood?
Informatie en inschrijven
Datum:
donderdag 01 december 2016
Aanvang:
19.30 uur
Inloop:
Bezoeken paviljoen v.a. 18.45 uur
Locatie:
Peerke Donders Paviljoen, Peerke Donderspark 3, 5011 XL Tilburg

De eerste Chinese toerist, op zoek naar het ‘Van Gogh National Park’, is gesignaleerd. Is het de eerste van velen, of zijn we over een jaar alweer vergeten welke nieuwe naam er in 2016 voor het Brabantse landschap werd bedacht? Is het Van Gogh Nationaal Park de aanzet tot een glorieuze toekomst voor natuur en recreatie in Brabant, waarin de regio nu eindelijk eens laat zien wat ze in huis heeft? Of sterft een marketingverhaal een stille dood in de la van beleidsmakers en communicatieadviseurs?

Niet het mooiste natuurgebied
Tussen 10 en 31 oktober kon het Nederlandse publiek stemmen op het mooiste natuurgebied van Nederland. De Wadden, de Duinen en de Veluwe pakten de winst, Biesbosch-Haringvliet ging er met de wildcard van de jury vandoor. Het Van Gogh National Park eindigde in de middenmoot. Kunnen we er voor de toekomst van het Brabantse landschap toch de vruchten van plukken en inspiratie uit halen?

Het verhaal van het Brabantse landschap
Op 1 december proberen we, met experts, maar vooral ook met u, het Brabantse landschap nog beter in beeld te krijgen. Welk verhaal gaat er schuil achter het wervende bidbook van het Van Gogh National park? Met hulp van experts doorgronden we het mozaïeklandschap tussen Tilburg, Waalwijk, Den Bosch en Eindhoven. En we zoeken naar de persoonlijke verhalen van Brabanders over hun landschap.

Programma
18.45 uur paviljoen geopend en mogelijk bezoeken tentoonstellingen
19.15 uur Inloop met koffie en thee
19.30 uur Aanvang met twee introductielezingen
20.15 uur Discussie over dilemma’s
21.00 uur Afsluiting en borrel

Lezingen
We geven verdieping aan het onderwerp met twee introducties. Kees Grootswagers, voorzitter van de stuurgroep NP Loonse en Drunense Duinen en tevens wethouder in Loon op Zand, was betrokken bij de plannen van het Van Gogh National Park en licht toe wat hun plannen waren en zijn. Waarom besloten zij mee te doen met de verkiezing? Wat is de kern van de plannen? Wat maakt het Van Gogh National Park bijzonder? En wat komt er, nu de verkiezing niet werd gewonnen, van de plannen terecht?
Gijs Breeman, landschapsarchitect bij de Gemeente Tilburg, gaat vervolgens verder in op het Brabantse landschap. Hoe zit dat nou eigenlijk in elkaar? Welke inspiratie biedt Van Gogh voor het Brabantse landschap? Hoe kan Tilburg van die inspiratie gebruik maken, onder andere in de plannen die nog moeten worden ontwikkeld voor het Landschapspark Pauwels (tussen Tilburg en de Loonse en Drunense Duinen)?

Dilemma’s
Vervolgens gaan we in twee rondes, aan de hand van dilemma’s, in gesprek met een panel en het publiek. We zullen het onder andere hebben over de keuze voor Van Gogh als inspiratie, de identiteit van de verschillende gebieden, en over het spanningsveld tussen natuur, recreatie en landbouw. In de panels schuiven aan:
- Anne van Kuijk, adviseur ruimtelijke kwaliteit bij Provincie Noord-Brabant
- Gert Brunink, bioloog/ecoloog en eigenaar van Mee Naar Buiten
- Thijs Caspers, schrijver bij Brabants Landschap en gespecialiseerd in historische ecologie
Kom meepraten. Wat is volgens u van belang voor de toekomst van het Brabantse landschap?

Peerke Donders Paviljoen
CAST neemt u weer mee naar een bijzondere locatie: het Peerke Donders Paviljoen is landelijk gelegen aan de rand van de stad (ongeveer 15 minuten fietsen van het centrum). Het is mogelijk om voorafgaand aan de bijeenkomst het paviljoen en de collectie van het museum Peerke Donders te bewonderen. Er zal een vrijwilliger aanwezig zijn om uitleg te geven.

 

Over het Van Gogh National Park

Van Gogh National Park – Een landschappelijk en cultureel meesterwerk
Het Van Gogh National Park in het hart van Brabant is de geboortegrond van meesterschilder Vincent van Gogh. De landschappelijke parels uit zijn tijd zijn nog steeds aanwezig. Hier vind je bossen, heide, vennen en zandverstuivingen (één van de grootste van Europa!), authentieke dorpen, levendige pleinen en charmante steegjes. Allemaal zijn ze het waard om ontdekt te worden door bezoekers uit binnen- en buitenland. Maar ook door de bewoners van het gebied zelf, die in de unieke omstandigheid verkeren dat ze wonen in een Nationaal Park van Wereldklasse.

Nationaal park van formaat: in het hart van Brabant
Van Gogh National Park strekt zich uit van de Oostelijke Langstraat bij Waalwijk en de Loonse en Drunense Duinen tot Het Groene Woud met onder meer de Oisterwijkse Vennen, de Kampina en De Mortelen. Landschapsorganisaties, gemeenten en provincie spraken met elkaar af dat ze deze bijzondere natuurgebieden met elkaar gaan verbinden, waardoor één groot Nationaal Park in Midden-Brabant ontstaat. Met het predicaat ‘Het mooiste natuurgebied van Nederland’ kan de toegankelijkheid en kwaliteit van dit park verder worden verbeterd en internationaal meer bekendheid krijgen.

Landschappelijk en cultureel meesterwerk
Het National Park vernoemen naar Vincent van Gogh komt voort uit respect en ontzag voor de meesterschilder en diens toewijding aan de natuur en het Brabantse landleven. Van Gogh is in dit gebied geboren en getogen. Hij liet zich erdoor inspireren, getuige de talrijke Brabantse taferelen die hij schilderde en in zijn brieven beschreef. Brabant ziet Van Gogh daarmee echt als zoon van Brabant. Hij zit in het hart van Brabant, zowel letterlijk als figuurlijk.

Partners
De totstandkoming van Van Gogh National Park is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, Nationaal Landschap Het Groene Woud, Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat, Agrifood Capital, Regio Hart van Brabant, Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Provincie Noord-Brabant.

 

Terug naar overzicht Naar het verslag
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.