De vrijheid van het individu
CAST in actie

De vrijheid van het individu

zaterdag 10 september 2016 - Aanvang 15.00 uur

De vrijheid van het individu
Informatie en inschrijven
Datum:
zaterdag 10 september 2016
Aanvang:
15.00 uur
Inloop:
14.45 uur
Locatie:
Duvelhok, St. Josephstraat 133 5017 GG Tilburg

CAST en Incubate festival hebben de handen ineen geslagen en bieden op zaterdag 10 september gezamenlijk een inhoudelijk programma aan. Centraal staan de ideeën van architect Yona Friedman, en de relevantie daarvan in recente ontwikkelingen als het 'stadmaken'.

Yona Friedman...
De van oorsprong Hongaarse Friedman (1923) verwierf in de jaren '50 bekendheid met zijn radicale visie op architectuur. Hij zoekt naar manieren om de stedenbouwkundige en architectonische ruimte vorm te geven door gebruikersparticipatie; voor Friedman moet architectuur vooral vrijheid faciliteren en zich aan de gebruikers aanpassen, en niet andersom.

...en stadmaken
We kennen ‘stadmaken’ in de vorm van buurtbewoners die hun eigen buurttuintje aanleggen, kunstenaars die zich een verlaten gebouw toe-eigenen en ijverige ondernemers die van een braakliggend terrein een trekpleister maken. Stadmakers zijn de mensen die trachten hun omgeving socialer, duurzamer en persoonlijker te maken.

 

De vrijheid van het individu
De zoektocht naar de vrijheid van het individu: het speelt in vele disciplines, van kunst en cultuur tot stedenbouw en architectuur. In hoeverre mogen en kunnen bewoners, gebruikers en bezoekers mede vormgeven aan kunstwerken, gebouwen en wijken? Stichting Incubate en CAST signaleren deze kwesties op twee heel verschillende manieren en zoeken naar de achtergronden, betekenis en concrete oplossingen. Op zaterdag 10 september worden nieuwe verbanden gelegd.

Programma
Incubate en CAST laten op zaterdag 10 september experts aan het woord over stadmaken en over Yona Friedman. Socioloog Frans Soeterbroek introduceert de context en stand van zaken rond het stadmaken. Vervolgens gaat hij in gesprek met architecte en criticus Véronique Patteeuw, die onderzoek doet naar Friedman en zijn tijdgenoten. In hun gesprek zullen Soeterbroek en Patteeuw ingaan op de vrijheid van het individu bij de ontwikkeling van de stad. De stad wordt daarin niet alleen beschouwd als een vormgegeven ruimte, maar ook als een plek waar sociale structuren en economische bedrijvigheid voor continue verandering zorgen. Hoe willen en kunnen we omgaan met het dagelijks gebruik van onze leefomgeving?
We bespreken ook concrete voorbeelden. Natuurlijk de Iconostase. Wat zijn de ideeën daarachter? Quirine Winkler van Pakhuis de Zwijger / Steden in Transitie zal aanwezig zijn. Welke plannen hebben zij met de 'stadmakers'? En architecte Elisabeth Boersma vertelt over een aantal projecten in Tilburg. Wat is daarin de rol van de eindgebruiker?

Wanneer? zaterdag 10 september
Hoe laat? van 15.00 tot 17.00 uur
Waar? Het Duvelhok

 

Incubate
Incubate brengt grensverleggende cultuur op het gebied van muziek, beeldende kunst, theater, film en games in Tilburg. Met drie grote evenementen in 2016 toont Incubate de vernieuwing die binnen de samenleving en cultuur aan de grens tot stand komt. De grens tussen jong en oud, talent en arrivé, kunstenaar en publiek, stad en platteland, professional en amateur, disciplines en genres, theorie en praktijk, euforie en reflectie. Zie ook doitwithothers.nl.

Iconostase 180
Friedmans project ‘Iconostase’ is bedoeld om flexibele expositieruimtes te realiseren. Friedman creëert hiervoor ringen die tot modules worden gevormd; deze kunnen elke gewenste grootte of vorm krijgen. Deze driedimensionale modules werken als een frame waarin allerlei objecten/presentaties kunnen worden (weer)gegeven, en passen zich aan aan context en inhoud. In de periode juli t/m oktober presenteert Incubate het werk van Friedman in Tilburg in de vorm van sculptuur/paviljoen Iconostase 180, waarbinnen tentoonstellingen, dans, theater en muziek uitgevoerd worden. In september en oktober staat Iconostase 180 bij Duvelhok. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met kunstenaars Nico Dockx en Jean-Baptiste Decavele.

 

Beeld: Iconostase 180 bij opbouw in Park.

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.