Lezing: Het Rijtjeshuis (herkansing)
CAST in actie

Lezing: Het Rijtjeshuis (herkansing)

donderdag 14 juli 2016 - Aanvang 20.00 uur

Lezing: Het Rijtjeshuis (herkansing)
Informatie en inschrijven
Datum:
donderdag 14 juli 2016
Aanvang:
20.00 uur
Inloop:
19.30 uur
Locatie:
De NWE Vorst, Willem II-straat 49, Tilburg

In juni was in Tilburg de tentoonstelling ‘Het Rijtjeshuis’ te zien. Gekoppeld daaraan zou architectuurhistoricus en NRC-journalist Bernard Hulsman een lezing geven over de geschiedenis van het Nederlandse rijtjeshuis. Deze lezing kon door omstandigheden helaas niet doorgaan, maar gelukkig hebben we een herkansing kunnen plannen. Op donderdag 14 juli geeft Bernard Hulsman zijn lezing alsnog.

Geen woonvorm in Nederland is zo gewoon als het rijtjeshuis. Er staan er ruim vier miljoen van in ons land. Het rijtjeshuis hoort bij Nederland. Toch ontsnapt dit woningtype vaak aan de aandacht, en worden rijtjeshuizen gezien als fantasieloos en saai. Tijd voor een ode aan het Nederlandse rijtjeshuis. Bernard Hulsman deed onderzoek en interviewde volkshuisvesters, architecten en (ex-)rijtjeshuisbewoners over de oorsprong, ontwikkeling en toekomst van dit typisch Nederlandse fenomeen. Van de hofjeswoningen en de kazernewoningen tot de arbeiderswoningen uit de 19e eeuw en de Vinexwijken uit de meest recente tijd. Fotograaf Luuk Kramer maakte 60 prachtige foto’s van rijtjeshuizen in alle soorten en maten. Het boek ‘Het Rijtjeshuis’ is het resultaat. Op basis van het boek werd een tentoonstelling samengesteld. In Tilburg was de tentoonstelling van 18 tot 23 juni te zien.

Programma
Op donderdag 14 juli geeft Bernard Hulsman een lezing over de geschiedenis van het Nederlandse Rijtjeshuis. Bernard Hulsman (1958) is architectuurcriticus. Hij is redacteur bij NRC Handelsblad en publiceerde diverse boeken over architectuur.

19.30 uur ontvangst met koffie/thee bij De NWE Vorst
20.00 uur aanvang lezing Bernard Hulsman in de Rode Salon, de NWE Vorst

U bent van harte welkom na de lezing nog even na te praten in het café van de NWE Vorst.

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.