Hoe maken we de stad klimaatbestendig?
CAST in actie

Hoe maken we de stad klimaatbestendig?

woensdag 16 december 2015 - Aanvang 20.00u

Hoe maken we de stad klimaatbestendig?
Informatie en inschrijven
Datum:
woensdag 16 december 2015
Aanvang:
20.00u
Inloop:
19.30u
Locatie:
Het Nieuwe FAXX, Tivolistraat 50-52 Tilburg

In de zomer van 2014 was het ziekenhuis in Tilburg tijdelijk onbereikbaar wegens hevige regenval. De effecten van een veranderend klimaat ontregelden de basisinfrastructuur van de stad. Tilburg heeft het thema van de klimaatverandering en gezonde verstedelijking hoog op de politieke agenda staan.

U kunt de avond over klimaatadaptief ontwerpen hier terugkijken.

CAST wil de kansen van de gezonde stad aan de orde stellen. Daarom stellen we op woensdag 16 december de vraag: hoe kan de stad zich aanpassen aan de veranderingen van het klimaat? Hoe wordt de stad klimaatbestendig? Deze manier van nadenken en ontwerpen wordt ook wel eens ‘klimaatadaptief’ ontwerpen genoemd.

CAST nodigt twee sprekers uit die u zullen mee nemen het onderwerp van klimaatverandering en de gevolgen hiervan voor de stad, en voor Tilburg. Wethouder Mario Jacobs zal de avond bijwonen en zijn ambitie op het gebied van klimaatadaptief ontwerpen toelichten. Voor de gelegenheid zitten we in het meest duurzame kantoorgebouw van Zuid-Nederland: het Nieuwe FAXX gebouw (http://faxx20.nl/) in het Veemarktkwartier ontworpen door Rietveld Architects. Voorafgaand aan de lezing kunt u deelnemen aan een rondleiding. 

Martin Roders: kansen en risico’s in Tilburg
Martin Roders (Demobv, uit Delft) promoveerde op een onderzoek naar het klimaatbestendig maken van woningen. Hij zal een kort onderzoek presenteren van plekken in Tilburg die al klimaatbestendig zijn, en waar nog risico’s en kansen liggen. Hoe kunnen nieuwe stedenbouwkundige plannen inspelen op het veranderend klimaat? En waarom gebeurt dat nog niet?

Heleen Mees: hittestress
Heleen Mees, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, zal uitleggen wat klimaatadaptief ontwerpen is, en waarom het steeds meer van belang gaat worden. Ook legt zij uit dat niet alleen de gemeente verantwoordelijk is voor een klimaatbestendige stad, maar dat ook bedrijven en ondernemers mee zouden moeten doen, en dat zelfs u, als burger, uw steentje zonder al te veel moeite zou kunnen bijdragen!

Ook zoomt Heleen Mees in op het probleem van hittestress en de maatschappelijke oplossingen die daarvoor gevonden kunnen worden. In de zomer van 2003 stierven 15.000 ouderen aan de gevolgen van de extreme hitte in Parijs. Sindsdien belt de Franse overheid, bij extreme hitte, alle ouderen die zich hiervoor geregistreerd hebben, een paar keer per week om hun welzijn in de gaten te houden. Zou dit ook een oplossing voor Tilburgse ouderen zijn?

Rondleiding door FAXX 

Om 19.15 kunt u aansluiten voor een rondleiding door het FAXX van Meindert van Duijvenbode van IVY vastgoed BV. Hij zal u vertellen waarom het nieuwe FAXX het meeste duurzame kantoorgebouw van Zuid-Nederland is. Het FAXX is ontworpen door Rietveld Architects. Centraal bij het ontwerp stonden duurzaamheid, bereikbaarheid, transparantie, een uitstekend werkklimaat en interactie met de omgeving. Leuk detail: het oude FAXx-gebouwwas het vorige kantoor van CAST.

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.