Terugblik Tilburgse wijkvernieuwing
CAST in actie

Terugblik Tilburgse wijkvernieuwing

woensdag 29 april 2015 - Aanvang 19.30u

Terugblik Tilburgse wijkvernieuwing
Informatie en inschrijven
Datum:
woensdag 29 april 2015
Aanvang:
19.30u
Inloop:
19.00u
Locatie:
De Smederij Spoorzone; Burgemeester Brokxlaan 8-81 Tilburg

U kunt nu de avond terugkijken http://openwebcast.nl/


Vorig jaar is Groeseind/Hoefstraat opgeleverd, een wijk waar door de corporaties Tiwos en WonenBreburg veel sloop/nieuwbouw is gepleegd. Er zijn nieuwe type woningen gekomen, maar ook nieuwe type bewoners. Er is veel zorg en aandacht besteed aan de architectuur en stedenbouwkundige inrichting van de wijk. De oude, vooroorlogse woningvoorraad van de woningbouwcorporaties is nu bijna allemaal vervangen of verbeterd. En met de oplevering van Groeseind wordt in Tilburg zo’n beetje 40 jaar wijkvernieuwing afgesloten.

Rondetafelgesprekken, een kritische reflectie

CAST wil graag een overzicht geven van belangrijke en spraakmakende herstructureringsprojecten (zoals de Merode of Kromhoutpark) vanaf 1970 tot nu (Vogeltjesbuurt en Groeseind/Hoefstraat). Welke ontwikkelingen kunnen we, terugkijkend, ontdekken? Welke lessen vallen er te leren voor de toekomst? Wat zijn geslaagde projecten, maar ook: welke zijn minder geslaagd? We focussen enerzijds op het sociale aspect van de vernieuwing, en anderzijds op de architectonische en stedenbouwkundige plannen en opgaven. Ook mag een kijkje in de toekomst niet ontbreken. Welke opgave voor wijkvernieuwing ligt er in de toekomst? Zijn er al weer nieuwe wijken toe aan een herstructurering? Wat kunnen de geleerde lessen uit het verleden betekenen voor de nieuwe opgaven? Maar ook: hoe kunnen we grootschalige wijkvernieuwingen in de toekomst voorkomen?

Aan het begin van de avond zal Albert Latijnhouwers (stedenbouwer bij de gemeente Tilburg) u met een presentatie in vogelvlucht meenemen langs belangrijke en spraakmakende wijkvernieuwingsprojecten. 

We hebben drie gespreksrondes o.l.v. Anita de Haas (Brabants Dagblad)

1) Wat heeft stadsvernieuwing opgeleverd op zowel sociaal als architectonische vlak? Wat zijn missers en wat zijn successen geweest? Wat nemen we mee naar de toekomst?
Gesprekspartners: Albert Latijnhouwers, Ton van der Hagen (Archistad), Peter Blankenstein (oud-bestuurder TBV Wonen).

2) Inspraak en betrokkenheid van de burgers bij stadsvernieuwing
Gesprekspartners zijn Marieke Prins (in het verleden als ambtenaar betrokken geweest bij wijkvernieuwing) en Ingrid Wijnstok (betrokken geweest bij de Klankbordgroep van Groeseind/WonenBreburg).

3) Wat is opgave voor de toekomst? Welke wijken zijn als volgende aan de beurt voor een wijkvernieuwing? Of is Tilburg 'klaar'? Zijn zulke grote herstructureringen zoals Groeseind/Hoefstraat en Vogeltjesbuurt nog mogelijk, ja of nee?
Gesprekspartners: Aline Zwierstra (bestuurder WonenBreburg) en Reimar von Meding (KAW architecten, betrokken bij de Vogeltjesbuurt en Rosmolen)

Laat uw mening horen en doe mee aan het foto-intermezzo

Welk wijkvernieuwingsproject vindt u een geslaagd voorbeeld in Tilburg? Of over welk project bent u minder tevreden, of vindt u ronduit mislukt? Ben u ooit betrokken geweest in een wijkvernieuwingsproject? CAST hoort graag uw verhaal. Tussen de rondetafelgesprekken door mogen Tilburgers hun foto van een geslaagd of mislukt project tonen en vertellen wat ze er van vinden. Stuur uw foto met een korte toelichting vooraf naar CAST: henriettesanders@castonline.nl, dan zorgen we dat u aan het woord komt!Dit programma valt onder de volgende programmalijnen:

Terug naar overzicht Naar het verslag
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.