Verhalenavond: Noord versus Zuid
CAST in actie

Verhalenavond: Noord versus Zuid

donderdag 02 april 2015 - Aanvang 19.30

Verhalenavond: Noord versus Zuid
Informatie en inschrijven
Datum:
donderdag 02 april 2015
Aanvang:
19.30
Inloop:
19.00
Locatie:
Burgemeester Brokxlaan 8/79, Spoorzone Tilburg

Op 2 april organiseert CAST een avond vol verhalen. De scheiding die het spoor aanbrengt tussen het Noorden en het Zuiden van de stad staat centraal: hoe was dat vroeger? En wat verandert er als de nieuwe passages onder het spoor later dit jaar worden geopend?

U kunt hier de avond terugkijken.
Via de knop 'verslag', rechts op deze pagina, kunt u de producties van de studenten van de FHJ bekijken!

Nieuwe passages
In 2015 wordt het Tilburgse spoor ondertunneld door twee nieuwe passages voor langzaam verkeer. Daarmee wordt, zo’n vijftig jaar nadat de door slagbomen bewaakte spoorwegovergangen plaats maakten voor verkeerstunnels, een nieuwe stap gezet om de barrière van het spoor in de stad te slechten. Er komt een nieuwe verbinding tot stand tussen het stadshart en de spoorzone, maar ook tussen Tilburgers in het Noorden en het Zuiden van de stad.
In het collectief geheugen van Tilburg is de scheiding die het spoor in de stad vormt nog altijd aanwezig. Klopt het dat het Noorden en Zuiden van de stad deels een andere identiteit hebben of hebben gehad? Is het zo dat bewoners nog steeds met enige achterdocht kijken naar de mensen ‘van de andere kant’, of is dat iets van vroeger?

Verhalenavond
We halen verhalen op en delen ze. We doken in de Tilburgse geschiedenis, voerden een mini-dataonderzoek uit en hoorden vele anekdotes. Studenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek worden uitgedaagd deze informatie inzichtelijk te maken. We nodigen u uit daar uw verhalen aan toe te voegen. We praten ook over de toekomst: wat betekenen de nieuwe passages voor Tilburg?
Een greep uit het programma:
- een introductie over de historie van het spoor en de spoorzone
- presentaties van studenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek
- een intermezzo van Jace van de Ven
- een gesprek met panel en publiek over de betekenis van de nieuwe spoorpassages

Locatie
De avond vindt plaats bij De Kennismakerij van Bibliotheek Midden-Brabant. De ingang van De Kennismakerij is te bereiken via Gebouw 88 in de Spoorzone. (Let op: eind maart en begin april zijn er diverse werkzaamheden in de omgeving van het NS-plein. Schrijft u zich in, dan informeren we u kort voor de activiteit over de bereikbaarheid van de spoorzone.)

 

***

Ontdek de Spoorzone 013
Deze activiteit maakt onderdeel uit van het project ‘Ontdek de Spoorzone 013’ van Bibliotheek Midden-Brabant. Voor veel mensen is de Spoorzone nog steeds een onbekend gebied in Tilburg. Niet gek, ruim 100 jaar was het afgesloten voor het grote publiek en werd er door meer dan 1000 man gewerkt aan treinen. Op de website ontdekdespoorzone013.nl, komen heden en verleden van het gebied in ontwikkeling samen. De huidige verhalen op de site zijn onder meer afkomstig vanuit archieven van de gemeente en het Geheugen van Tilburg. Het doel is om de verhalen en herinneringen van inwoners ook op de website te verzamelen.

CAST zoekt nog meer verhalen
Heeft u verhalen over de scheiding die het spoor in Tilburg heeft betekend? Of over de relatie tussen mensen van ‘boven’ of ‘onder’ het spoor? Hoe kort of lang ook, wij willen ze graag van u horen! U bent natuurlijk van harte welkom op 2 april, maar u mag ze ook al eerder met ons delen. Gebruik daarvoor deze link. Ook tips over personen of plaatsen waar verhalen te vinden zijn, zijn zeer welkom.

 

Ontdek de Spoorzone 013 is een project van de Bibliotheek Midden-Brabant in samenwerking met o.a. gemeente Tilburg, Regionaal Archief Tilburg, Stadsmuseum Tilburg, Brabants Dagblad, Tilburg University, Fontys Hogescholen, CAST, oud-NS-medewerkers en bewoners van de wijk Theresia.

De verhalenavond op 2 april wordt georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek Midden-Brabant, Fontys Hogescholen en het Regionaal Archief Tilburg.

 

Terug naar overzicht Naar het verslag
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.