Vogeltjesbuurt revisited
CAST in actie

Vogeltjesbuurt revisited

dinsdag 09 september 2014 - Aanvang 19.30u

Vogeltjesbuurt revisited
Informatie en inschrijven
Datum:
dinsdag 09 september 2014
Aanvang:
19.30u
Inloop:
19.00u
Locatie:
Euroscoop, Olympiaplein 2 Tilburg
Entree:
0,00

In de Vogeltjesbuurt is een uniek renovatieproject gaande. Van de 200 sociale woningen wordt ongeveer de helft gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De andere helft van de woningen wordt onderworpen aan groot onderhoud. Kom op dinsdag 9 september luisteren naar het verhaal achter het bouwproces door Van der Weegen, het participatie en communicatietraject van B-in Motion en voor de film 'Het avontuur van de Vogeltjesbuurt'. 

Uniek bouwproces

In meerdere opzichten is dit project uniek. Zo kent het project een intensief communicatie- en participatietraject met de bewoners waar Be-in Motion een grote rol in speelde.

Maar ook bouwkundig is het project uniek te noemen: de sloop en nieuwbouw in de Vogeltjesbuurt wordt in sneltreinvaart uitgevoerd. In 25 werkdagen is de oude woning gesloopt en een nieuw huis voor in de plaats gekomen. Bovendien worden de woningen uitgevoerd met een EPC van 0 en dat betekent: lage energiekosten en daardoor lage woonlasten.

Deze razendsnelle nieuwbouw vraagt om helderheid in het bouwproces en ook een goede samenwerking met alle partners die bij de bouw betrokken zijn. Hoe heeft Van der Weegen dit georganiseerd? En wat is het geheim van deze succesvolle samenwerking? Maar ook: tegen welke problemen liepen ze aan? Van der Weegen komt het zelf vertellen op deze avond over de Vogeltjesbuurt.

Betrokken bewoners

Minstens zo belangrijk in deze volkse buurt is de betrokkenheid van de bewoners bij dit renovatieproces. Begrijpelijk, want veel mensen zijn al bijna hun hele leven bewoner van de Vogeltjesbuurt. Aanvankelijk was er dan ook weerstand in de buurt tegen de plannen. Hoe is men er in geslaagd om de bewoners toch mee te krijgen in het bouwproces? Pien Rosmalen van Be-in Motion speelde een actieve rol in de buurtparticipatie. Dit leverde zoveel verhalen op dat ze er ook een film over maakte: ‘Het avontuur van de Vogeltjesbuurt’. Deze film laat je kennismaken met de bewoners van de Vogeltjesbuurt. De bewoners vertellen over hun leven terwijl ze toewerken naar ‘het grote avontuur’, het moment waarop de renovatie gaat beginnen. Pien Rosmalen vertelt over haar rol in het herstructureringstraject en leidt de film in. 

Veel partners in het proces

De Tilburgse Woningstichting (Tiwos) is initiatiefnemer en samen met de Gemeente Tilburg (openbare ruimte) opdrachtgever. Andere betrokken partijen zijn KAW architecten Rotterdam, B-inmotion (communicatie), Van der Weegen (aannemer / bouwer). Prefab houtleverancier De Mar speelt een sleutelrol in het leanmanagement uitvoering.

Dit programma valt onder de volgende programmalijnen:

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.