Tilburg is Kermis
CAST in actie

Tilburg is Kermis

woensdag 26 juni 2013 - Aanvang 19.30

Tilburg is Kermis
Informatie en inschrijven
Datum:
woensdag 26 juni 2013
Aanvang:
19.30
Inloop:
19.00
Locatie:
bkkc aan de, Spoorlaan 21 i-k, Tilburg
Entree:
gratis

Tilburg is de kermishoofdstad van de Benelux. Vorig jaar trok dit grote volksfeest opnieuw een record aantal bezoekers, naar schatting 1,5 tot 1,6 miljoen mensen. Even is Tilburg geen gewone Brabantse stad, maar straten en plein veranderen in een groot attractiepark waar iedereen welkom is. Tilburg heeft geen kermis, Tilburg is kermis.

In het kader van “Culturele Hoofdstad 2018” wordt hard gewerkt aan de plannen voor een nieuw kermiscultuurfestival, met een spannende verbinding tussen volkscultuur en kunst. In het ‘Tilburgse jaar’ 2013 is daarom extra veel aandacht voor de kermis. CAST organiseerde op woensdag 26 juni een lezing over dit festijn, in samenwerking met het bkkc en FairFest. Een week eerder, op 20 juni, opende het bkkc haar deuren voor een zomertentoonstelling over de kermis.

 Aanvullend aan de tentoonstelling is er tijdens de lezing aandacht voor de geschiedenis, voor het alledaagse leven en voor de toekomst van de kermis. De naam ‘Tilburg is Kermis’ wordt uitgelegd door vier interessante sprekers, vanuit vier invalshoeken. De avond startte met een inleiding over de historie van de Tilburgse Kermis door schrijver en ‘cultuuractivist’ Paul Spapens. Hij zal vertelde hoe de Tilburgse kermis de grootste heeft kunnen worden, maar ook hoe belangrijk de kermis voor de stad is. Geurt Grosfeld, gespecialiseerd in culturele veranderingsprocessen, droomde vervolgens hardop over zijn visioen voor de Tilburg kermishoofdstad.

Om de kermis in de Tilburgse binnenstad mogelijk te maken, worden straten en pleinen 365 dagen per jaar aangepast. Ontwerper van buitenruimte Frank van Vliet vertelde over deze ontwerpaanpassingen, die de Tilburgse straten zo bijzonder maken.
Na drie lokale sprekers, kwam kermisexploitant Kokkie Kroon aan het woord. Zij kent als geen ander het dagelijkse leven op de kermis, en gaf het publiek een bijzondere blik achter de schermen van de kermis. Het leven onderweg, maar ook onderwijs, het wonen, de cultuur, collega’s en de relatie met verschillende steden kwamen aan bod. 

Bekijk hier de foto's van de lezing.

 

 

De lezingavond kwam tot stand in de samenwerking met het bkkc en FairFest, en is onderdeel van het programma Chop Chop Chop...Altijd Prijs!
Bron beeld: bkkc  , werk van Paul Bogaers

Dit programma valt onder de volgende programmalijn:

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.