Waarde van kerkgebouwen
CAST in actie

Waarde van kerkgebouwen

donderdag 21 maart 2013

Waarde van kerkgebouwen
Informatie
Datum:
donderdag 21 maart 2013

TERUGBLIK

Waarde van kerkgebouwen
lezing in samenwerking met de Heemkundekring Tilborch

In Tilburg en heel Brabant moet op korte termijn beslist gaan worden welke kerken behouden blijven, herbestemd of zelfs gesloopt worden. De ontkerkelijking is hiervan de oorzaak en vraagt om een grondige bezinning over de kerkgebouwen.

Op donderdag 21 maart stond daarom een lezing over de waarde van kerkgebouwen op het programma. Wegens de grote opkomst was de naastliggende zaal erbij getrokken en dat was geen overbodige luxe. Na een korte uitleg over onze samenwerking tussen CAST, PRET en de heemkundekring Tilborch was het woord aan de spreker Wies van Leeuwen. Wies is architectuurhistoricus en oprichter van het Cuypersgenoodschap. Hij houdt zich bezig met de architectuur van de 19de eeuw, het behoud van kerkgebouwen en restauratieopvattingen in de monumentenzorg. Sinds 1979 is hij beleidsmedewerker cultuurhistorie en monumenten bij de provincie Noord-Brabant. Hij gaf zijn lezing naar aanleiding van zijn nieuwe boek: “De 100 mooiste kerken van Brabant”.

In grote stilte werd er geluisterd naar deze deskundige spreker over de waarde van kerken in Brabant en het probleem van de ontkerkelijking. Het belangrijkste van kerken en hun inventaris is dat ze verhalen vertellen over de geschiedenis. Vaak is er sprake van meermaals herbestemmen, liggen er belangrijke personen begraven en zijn stijlkenmerken sterk verbonden aan een bepaalde tijd. Wies van Leeuwen hield een vurig pleidooi om kerken zo weinig mogelijk te slopen, maar te kiezen voor herbestemmen. Door transformatie kunnen kerken hun verhaal blijven vertellen. Een warm en verdiend applaus besloot deze lezing.

Beeld: St. Petrus Bandenkerk, Oisterwijk. Architectuurgids Midden-Brabant, fotografie Rene de Wit
Meer informatie over de Heemkundekring, dit programma en de locatie leest u via de website van Heemkundekring Tilborch

 

Dit programma valt onder de volgende programmalijn:

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.