Binnenstad Tilburg
CAST in actie

Binnenstad Tilburg

woensdag 16 januari 2013 - Aanvang 19.30

Binnenstad Tilburg
Informatie
Datum:
woensdag 16 januari 2013
Aanvang:
19.30
Inloop:
19.00

TERUGBLIK

Binnenstad Tilburg
Versterking van het kernwinkelgebied
De slotconclusie van het debat over de toekomst van het Koningsplein vormde –bijna een jaar later op 16 januari 2013- een goede opmaat voor het gesprek over de versterking van het kernwinkelgebied in Tilburg. Verantwoordelijk wethouder Erik de Ridder (o.a. economie en ondernemerszaken) onderstreepte dat het belangrijk is om ambitie te tonen voor de binnenstad, maar ook om duidelijk te kiezen voor de meest kansrijke ingrepen.

Kansen
Tilburg heeft ten opzichte van steden van soortgelijke omvang een beperkt winkeloppervlak en is momenteel te weinig uitnodigend voor winkelend publiek uit de stad en de regio. Het kernwinkelgebied moet van een ‘place to buy’ ontwikkelen tot een ‘place to be’. Goede verblijfskwaliteit en de sfeer van de binnenstad is daarvoor essentieel, ook verdient de routing en structuur van de binnenstad aandacht. CAST nodigde Arno Ruigrok (Multi Development) en Kees Rijnboutt (Ontwerpbureau Rijnboutt) uit om de visie op de versterking van het kernwinkelgebied toe te lichten. Zij gingen tijdens een geanimeerde avond in gesprek met ondernemers, bewoners, makelaars en architecten.

Arno Ruigrok sprak over de ontwikkelingen in het winkelen en zoomde tevens in op de kansen voor de Tilburgse binnenstad. Investeren in de kwaliteit van het kernwinkelgebied creëert kansen voor de kwaliteit van de binnenstad als geheel. Investeren kan in Tilburg, want de stad groeit en wordt de grootste stad van Zuid-Nederland. Ruigrok sluit zijn ogen niet voor de problemen van ondernemers. Laag consumentenvertrouwen en toegenomen internetwinkelen komen nu ongelukkig samen, maar er liggen voldoende kansen. Er zijn winkels die nog ontbreken in Tilburg, deze moeten verleid worden. Tegelijkertijd bieden vervlechting van fysiek en virtueel winkelen en de koppeling tussen retail en non-retail goede kansen. Maak een goede relatie tussen kernwinkelgebied en het dwaalgebied en tussen winkelen en wonen in de binnenstad, creëer kansen voor startende ondernemers door differentiatie van huurprijzen en type bebouwing. Zo luidde slechts enkele conclusies uit het zaalgesprek.
Kees Rijnboutt lichtte zijn visie op de ruimtelijke ontwikkeling van het kernwinkelgebied toe. Hij pleitte voor meer verblijfskwaliteit in de binnenstad en een heldere structuur en routing. Met ‘archipunctuur’ kun je dan veel bereiken: “verbindingen maken, hartelijkheid vergroten, een hoek op orde maken, hier en daar een gebouw toevoegen, verblijfsplekken maken, pleinen intiemer en wat minder winderig maken”. Kern van zijn visie is het voltooien van een ‘ladderstructuur’ met de focus op de Stadhuisstraat en het Stadhuisplein. Zorgen waren er ook, vooral over de aansluiting met het Willemsplein en het ensemble van publieke gebouwen dat hier gedurende de 20ste eeuw is vormgegeven.

Focus
Zoals ook tijdens het debat over Koningsplein werd er door ontwerpers en ondernemers gepleit voor meer samenhang in de binnenstad. Rijnboutt uitte zijn twijfel, “sterf niet in schoonheid terwijl je studeert op samenhang, maar gebruik dit momentum en maak een succes van de eerste stappen, creëer zo kansen om verder te werken aan een goede binnenstad”. Focus in het werken aan een goede binnenstad, een consequente keuze van de betrokken beleidsmakers. In de tussentijd is de oproep aan CAST: “houdt middels stadsdebatten de samenhang in het oog!”

CAST heeft de avond opgenomen, u kunt deze online terugkijken. Aanvullend aan het programma heeft CAST een aantal straatinterviews gehouden, in de Tilburgse binnenstad. Benieuwd naar de resultaten? Klik dan hier.

 

Lees meer
Download visie

Rijnboutt 
Brabants Dagblad
Gemeente Tilburg
BRO


Bron Rijnboutt.nl:
De visie ‘Versterking Kernwinkelgebied Centrum Tilburg’ bouwt voort op de ‘Binnenstadsvisie Tilburg 2011-2020’. Nam de ‘Binnenstadsvisie’ de gehele binnenstad tot vertrekpunt, de onderhavige visie focust op een deel van de Binnenstad, het Kernwinkelgebied. Dit is globaal het gebied van het Pieter Vreedeplein in het Noorden tot de Cityring ter hoogte van de Kattenrug in het Zuiden en van de Schouwburgpromenade in het Westen tot de Heuvelpoort in het Oosten. De opdracht bestaat uit het ontwikkelen van een visie op de versterking van het Kernwinkelgebied van Tilburg. Volgens de Beleidsvisie is er in het Kernwinkelgebied ontwikkelruimte voor ca. 17.000 à 18.000 m2 brutovloeroppervlak voor nieuwe winkels. Het instrumentarium om deze opgave te realiseren moet zich bij voorkeur beperken tot ‘archipunctuur’ d.w.z het met subtiele middelen samenhang creëren tussen reeds aanwezige elementen c.q. kwaliteiten.

 

Dit programma valt onder de volgende programmalijn:

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.