Audax Textielmuseum Tilburg
CAST in actie

Audax Textielmuseum Tilburg

vrijdag 31 oktober 2008 - Aanvang 31-10-2008

Informatie
Datum:
vrijdag 31 oktober 2008
Aanvang:
31-10-2008

CAST nodigt u van harte uit om op zaterdag 1 november a.s. lezingen over en in het vernieuwde textielmuseum bij te wonen.

De eerste plannen voor een nieuw EntreeGebouw dateren uit 1999. We laten u kennis maken met het op 25 mei jl. voor publiek geopende nieuwe gebouw. Drie lezingen van onderstaande betrokken ontwerpers geven u inzicht in het ontwikkelingsproces gevolgd door een 3 weken durende overzichtspresentatie op het platvorm in het EntreeGebouw van het Audax Textielmuseum Tilburg. De opdracht aan architectenbureau Cepezed was een modern nieuw gebouw te ontwerpen dat de historische omgeving respecteert. De losse gebouwen van het Mommerskwartier moesten met een duidelijk herkenbare ingang aan elkaar verbonden worden, goed zichtbaar en bereikbaar vanuit de Goirkestraat. Een gebouw dat in maat en schaal aan zou sluiten op de omgeving maar in materiaalgebruik contrasteert. De toegepaste constructie zoals in het nieuwe EntreeGebouw is nog nergens op de wereld in deze configuratie te zien. Gekozen is voor het gebruik van textiele materialen gecombineerd met diagonale, stalen buizen in de gevelconstructie, waarin glas met spankabels als een schering en inslag worden opgespannen.

Ontwerper Bas van Tol van Studio Müller van Tol uit Amsterdam is gevraagd voor het interieurontwerp van het EntreeGebouw. Voor zijn ontwerp van het EntreeGebouw is materiaal het uitgangspunt om bij ´het verhaal van textiel´ uit te komen. Van de toegepaste materialen in het gebouw is de Noorse leisteen het vertrekpunt voor het interieur. Samen met de industrieel vormgegeven tafels en stoelen in café, vergaderzalen en auditorium zijn dit meubels die zich in de stijl van het gebouw voegen.

Petra Blaisse van Inside Outside heeft een ontwerp gemaakt voor de nog niet uitgevoerde buitenruimte van het museum. Het Audax Textielmuseum Tilburg bestaat uit drie verschillende fabrieksgebouwen, die verspreid over het museumterrein staan, aangevuld door het nieuwe EntreeGebouw. Voor de herinrichting van het buitengebied staat de eenheid van het museumterrein, en duidelijke loop- en parkeerroutes dan ook voorop.

Next architects heeft in opdracht van Kunst in de Openbare Ruimte Tilburg (KORT) een monument ontworpen voor in de buitenruimte van het textielmuseum. Een levend monument: de begroeiing geeft het monument de dynamiek van de natuur. Het is een transparante open structuur in een vorm die doet denken aan de fabriek van hoge gebouwen en die tevens een leegte in de vorm van een huis omvat ter herinnering aan het oorspronkelijk op deze plek gevestigde huis van Christiaan Mommers.

programma
13.00 Ontvangst
13.30 Inleiding Ton Wagemakers, directeur Audax Textielmuseum Tilburg
13.45 Lezing Ronald Schleurholts, Cepezed .
14.15 Lezing Bas van Tol, Studio Müller van Tol
14.45 Lezing Petra Blaisse, Inside Outside
15.15 Bekijken overzichtspresentatie op het platvorm


Adres
Audax Textielmuseum Tilburg,
Goirkestraat 96
Op de dag van de lezingen is de toegang tot het museum gratis


Extra rondleiding
Op 20 november is er nog een rondleiding gepland door het Audax Textielmuseum Tilburg waar u zich bij het CASTsecretariaat voor kunt opgeven

Aanmelden

De lezing & rondleiding zijn volgeboekt, u kunt niet meer aanmelden.

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.