Stadsgesprek Toekomst Ringbaan
CAST in actie

Stadsgesprek Toekomst Ringbaan

donderdag 27 mei 2010 - Aanvang 27-05-2010

Informatie
Datum:
donderdag 27 mei 2010
Aanvang:
27-05-2010

Donderdag 27 mei 2010 organiseert CAST een discussiebijeenkomst over de toekomst van de ringbaan. CAST sluit hiermee aan bij de manifestatie rond de ringbaan die Stichting Straat, het Stadsmuseum Tilburg met ondersteuning van vele andere partijen organiseren. CAST concentreert zich binnen deze brede en bijzondere belichting van de ringbaan op een discussie over de toekomstige rol van de ringbaan binnen de stad. Deze activiteit past in een reeks gesprekken over de stad waarin, na de tweehonderdste verjaardag van Tilburg, gezocht wordt naar de betekenis van het verleden voor toekomstige ontwikkelingen.

ir. J. Rückert


Een grootstedelijke boulevard met een lommerrijke middenstrook voor wandel- en ruiterpaden. Zo ontwierp ir. J. Rückert in 1917 de ringbaan rond Tilburg. Ze diende om samenhang te creëren in de infrastructuur van de stad en vormde de buitenste stadsgrens. In 2010 is de betekenis van de ringbaan ingrijpend veranderd. Ze vormt al lang niet meer de buitengrens van de stad, maar bevindt zich inmiddels op veel plekken midden in het stedelijk weefsel. Ook infrastructureel is de betekenis van de ringbaan veranderd, bijvoorbeeld door een nieuwe ‘buitenring’ van snelwegen en de centrale stadsboulevard Spoorlaan-Hart van Brabantlaan.

Met experts van binnen en buiten Tilburg bediscussiëren we de ringbaan op het niveau van de stad, maar ook in haar regionale en landelijke context. De verschillende delen hebben zich ontwikkeld tot afzonderlijke ringbanen met een eigen karakter, zowel ruimtelijk, programmatisch als wat betreft belevingswaarde. Elk deel staat voor zijn eigen opgave wat betreft toekomstige ontwikkelingen. De door veel groen omgeven Ringbaan Zuid moet inspelen op nieuwe grootschalige programma’s als Stappegoor en ontwikkelingen bij de stadsentrees ’t Laar en Kempenbaan. De Ringbaan Noord en Oost flankeren de kanaalzone en worden beïnvloed door herstructurering van oude stadswijken. De Ringbaan West is inmiddels verworden tot centrale noordzuid as in de stad. Op regionale schaal is dit deel van de Ringbaan onderdeel van de Midden-Brabantse noordzuid as die ook de verbinding vormt tussen onder meer de Waalwijkse meubelboulevard, amusementspark de Efteling, het Tilburgse stadshart en de Spoorzone en verder naar het zuiden Goirle en ook Turnhout en Hasselt aan de andere zijde van de grens.
Naast ontwikkelingen van regionale betekenis zijn er ook nationale ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur die gevolgen zullen hebben voor de betekenis van de ringbaan. Als we verder in de toekomst kijken valt daarbij bijvoorbeeld te denken aan de invloed van duurzaam technologische ontwikkelingen in de infrastructuur en de auto-industrie.

Donderdag 27 mei formuleren we in een gesprek met de stad de opgave voor de toekomst en duiden we de ontwikkelingen die hiervoor bepalend moeten zijn. Experts van binnen en buiten de stad geven hun visie. CAST nodigt u van harte uit mee te praten over de toekomst van de Ringbaan van Tilburg en de invloeden op lokaal, regionaal en nationaal niveau die daarbij een rol spelen.


Programma donderdag 27 mei 2010

Locatie: Audax Textielmuseum, Goirkestraat 96 te Tilburg

Vanaf 18.00u is er de mogelijkheid de Overzichtsexpositie te bezoeken in de voormalige Drögefabriek naast het Audax Textielmuseum.
19.00u Ontvangst foyer Audax Textielmuseum
19.30u Aanvang discussieavond
22.00u Afsluiting
Na afloop is er tot 23.00u de mogelijkheid na te praten onder het genot van een drankje.
 

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deze avond. U dient zich aan te melden via secretariaat@castonline.nl o.v.v. ‘Ringbaan’, uw naam en het aantal personen.

Voor meer informatie over de manifestatie over de ringbaan kijkt u op www.stichtingstraat.nl.

In samenwerking met:

        

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.